Dit tweede deel van onze voorbeschouwing maakt de lijst dan ook niet compleet, wél weten we dat in totaal 17 auto’s hun wereldpremiere zullen vieren in het Convention Center in Los Angeles.

Dodge

De sportieve Chryslerdivisie komt met een speciale versie van de Challenger, de STR8 392. Net als de Yellow Jacket showauto uit 1970, gebaseerd op de Challenger Convertible, is de 2013-versie gespoten in ‘honey gold’. Onder de kap staat de 6,4-liter Hemi V8 met 470 pk en een koppel van 470 pound-feet, ofwel 637 Nm, waarmee hij goed is voor de sprint van 0-100 km/h in 5 seconden. Volgens insiders gaat de auto in ieder geval wél in productie.

Honda

Twee nieuwe auto’s staan op de stand van Honda: de gefacelifte versie van de CR-V en de productieversie van de elektrische Fit, die vorig jaar als concept in LA debuteerde. De vierde generatie van de CR-V is up-to-date gemaakt met zuinigere motoren, nieuwe technologie en nieuwe details in het interieur en een aantal aanpassingen van de carrosserie.

Hyundai

Bij het Zuid-Koreaanse merk, dat in de VS steeds beter verkocht wordt, debuteert de gefacelifte Genesis Coupé. De nieuwe Elantra Coupé laat nog even verstek gaan: die wordt in februari in Chicago verwacht. Met het 2013 model wil Hyundai de strijd gaan aanbinden met de populaire Honda Civic. Een andere debutant is de Azera, de Amerikaanse versie van de Grandeur.

Infiniti

De luxe divisie van Nissan komt met de JX , een zevenpersoons crossover met meer beenruimte voor de passagiers op rij 2 en 3 dan bij soortgelijke modellen van de concurrentie, zoals bijvoorbeeld de Cadillac Escalade. De JX heeft als eerste ter wereld een systeem, dat ingrijpt als er een aanrijding van achteren dreigt. Meer gegevens daarover worden op de show bekend gemaakt. De G37 IPL Convertible is het tweede model dat wordt aangeboden met de IPL badge – voor Infiniti Performance Line.

Jaguar

Voor de in 2010 geïntroduceerde XJ laat Jaguar in LA de versies zien met de optionele Speed en Sport Packs. Het Speed Pack zal alleen leverbaar zijn op de XJ 5.0 Supercharged (voor 4.990 euro), terwijl het Sport Pack is opgesplitst in verschillende delen, voor bijvoorbeeld exterieur of interieur.

Kia

In Californië wordt de onthulling van de Kia GT Concept verwacht. Op nadere gegevens en beeld moeten we wachten tot de onthulling op woensdagmiddag

Lincoln

Met een teaser op de Facebookpagina heeft Lincoln al een klein stukje onthuld van zijn 2013 MKS sedan, die samen met de gefacelifte MKT crossover op de LA show zal debuteren. Het is de verwachting dat de MKS ook een speciale sportversie zal komen.

Mazda

Mazda introduceert de CX-5 SUV nu ook in de Verenigde Staten. De CX5 is het eerste model dat de complete SkyActiv technologie krijgt met de aandrijflijn en chassis.

Mercedes-Benz

Een werelddebuut is er voor de AMG-versie van de ML 63. De SUV heeft met de V8 Biturbomotor een vermogen van 518 pk en een koppel van 700 Nm. Het vermogen komt aan de weg via alle vier wielen door middel van het Mercedes 4Matic systeem. Bovendien zal een AMG Performance Pakket voor het het eerst worden aangeboden voor de M-klasse.    

Een Amerikaans debuut is er voor de SLS AMG Roadster en de C63 AMG Black Series en de SLK 55 AMG.

Nissan

Vorig jaar zette Nissan de eerste stap in het segment van de bestelauto’s in Noord-Amerika met de NV Van Series. In het voorjaar van 2012 komt de NV3500 HD Passenger Van. Hij zal ook beschikbaar zijn  met vier zitrijen en geschikt voor het vervoer van 12 personen.

Nissan heeft samen met The Grilled Cheese Trucken met Coolhaus Truck een klassiek tintje gegeven aan de NV om twee klassiekers in de VS, gegrilde cheeseburger sandwiches en ice cream sandwiches,  nder de aandacht van het publiek te brengen.

 

Porsche

Uiteraard kijken de Amerikanen uit naar de komst van de nieuwe 911. Hij zal  ongetwijfeld met veel tamtam worden onthuld in de speciale zaal van het Convention Center, die al jaren exclusief voor Porsche is gereserveerd. Maar wat de aangekondigde wereldpremiere zal zijn, is niet bekend. Het zou kunnen dat het gaat om de cabriolet van de nieuwe 911. Porsche heeft immers in het verleden ook de beide varianten tegelijk op de markt gebracht. De 911 Coupé arriveert in februari bij de Ameirkaanse dealers.
Shelby

In 1962 lanceerde Carroll Shelby zijn Shelby American en daarom zal er volgend jaar een nationale tournee worden georganiseerd. Die zal in het tekenstaan van de originele Shelby Carvan uit het midden van de jaren zestig. Ook zal het publiek kunnen kennismaken met de gelimiteerde editie van de 50th Anniversary Shelby modellen. Wat we in Los Angeles als voorproefje van de feestelijke tour te zien krijgen, is nog niet bekend.

Subaru

Het Japanse Subaru geeft met de BRZ Concept STI concept zicht op wat komen gaat, maar de wereldpremiere van de productieversie zal net als zijn tweelingbroer van Toyota, de FT-86 begin december in Tokio plaatsvinden. Voor de supersportieve BRZ STI gebruikt Subaru de 2-liter FA boxermotor.

De Concept car heeft verder een STI-sportonderstel, 18-inch wielen en Brembo-remmen, Dank zij de lage plaatsing meer naar het midden van de auto, heeft de BRZ STI een laag zwaartepunt. De BRZ wordt in het voorjaar op de markt verwacht.

Toyota

Toyota gaat het achterwielaandrijvingplatform niet alleen gebruiken voor de FT-86, maar ook voor de FR-S coupé van zijn ‘jongerenmerk’ Scion.

Verder is voor Toyota de onthulling van de nieuwe Camry belangrijk. Met dit model zullen doen de Japanners weer een proberen de titel van bestverkochte personenwagen op de Amerikaanse markt.

Volkswagen

In de planning voor introductie bij VW staat de Beetle R, de snelle variant van de tweede generatie van de nieuwe Beetle. Zeker is dat de facelift van de Passat CC in LA zal worden onthuld. Van de elegante Coupe Cabrio zijn er in de eerste vier jaar van zijn bestaan 270 duizend exemplaren verkocht. De facelift is daarom beperkt gebleven tot wat kleine aanpassingen om de CC qua uiterlijk op hetzelfde niveau te brengen als de rest van de VW modellen. Standaard krijgt hij adaptieve bi-xenon koplampen en nieuwe led-achterlichten.

Volvo

C70 Convertible Inscription is een speciale versie met luxe details en meer vermogen. De vijfcilinder turbo levert 250 pk (+ 23 pk) en een koppel van 370 Nm (+29 Nm). Opvallend zijn de verchroomde randen om de grille en de koplampen. Verder heeft de Inscrption led-daglicht,18-inch wielen en een kleine achterspoiler.

Daarnaast komt Volvo met de op de IAA onthulde Concept You, die uiteraard nog is ontstaan onder Chief designer Peter Horbury, die intussen bij de Geely Group, de Chinese zuster van Volvo, als vice president design is aangesteld. Beide merken zijn eigendom van China’s Zhejiang Geely Holding Group. Onder de 61-jarige Horbury is het vierkante design van de Volvo-modellen vervangen door vloeiende lijnen.

Overigens is begin 2010 ook al Gert Hildebrand, ontwerper van de moderne Mini-modellen, onder de vleugels van Geely opgenomen.

Green car of the year

Op de tweede mediadag, donderdag, wordt de winnar van de Green Car Journal’s 2012 Green Car of the Year Award aangekondigd. Hij wordt gekozen uit vijf finalisten die genomindeerd zijn door de redactie van het blad: 2012 Ford Focus Electric, 2012 Honda Civic Natural Gas, 2012 Mitsubishi i, 2012 Toyota Prius v and 2012 Volkswagen Passat TDI.

Klik HIER voor deel 1 van de voorbeschouwing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding