Grote automerken wacht miljardenboete

Het Europees Milieu Agentschap (EEA) dreigt enkele grote autofabrikanten volgend jaar een hoge boete op te leggen omdat hun nieuwe auto’s nog niet aan de gestelde milieu-eisen voldoen. De bedragen kunnen oplopen tot tien miljard euro.

Volgens de regels van de EEA mag een nieuwe auto volgend jaar 130 gram broeikasgas CO2 per kilometer uitstoten. In 2012 moet 65 procent van de nieuwe auto’s hieraan voldoen. In 2013 zal dit worden opgeschroefd naar 75 procent en naar honderd procent in 2015.

Inmiddels beantwoorden 32 autobedrijven, die samen verantwoordelijk zijn voor tachtig procent van de registraties van nieuwe auto’s, aan deze eis. Toyota, Renault en Peugeot-Citroën lopen hierin voorop. Daimler, Skoda, Daewoo, Nissan, Mazda en Dacia lopen hierop achter.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Grote automerken wacht miljardenboete - Automobielmanagement.nl

Grote automerken wacht miljardenboete

Het Europees Milieu Agentschap (EEA) dreigt enkele grote autofabrikanten volgend jaar een hoge boete op te leggen omdat hun nieuwe auto’s nog niet aan de gestelde milieu-eisen voldoen. De bedragen kunnen oplopen tot tien miljard euro.

Volgens de regels van de EEA mag een nieuwe auto volgend jaar 130 gram broeikasgas CO2 per kilometer uitstoten. In 2012 moet 65 procent van de nieuwe auto’s hieraan voldoen. In 2013 zal dit worden opgeschroefd naar 75 procent en naar honderd procent in 2015.

Inmiddels beantwoorden 32 autobedrijven, die samen verantwoordelijk zijn voor tachtig procent van de registraties van nieuwe auto’s, aan deze eis. Toyota, Renault en Peugeot-Citroën lopen hierin voorop. Daimler, Skoda, Daewoo, Nissan, Mazda en Dacia lopen hierop achter.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding