Detroit Autoshow 2012: Voorbeschouwing deel 1

Aanstaande maandag gaat de North American International Auto Show in Detroit weer van start. Voor AM is correspondente Henny Hemmes aanwezig.

Gezien de lijst met onthullingen lijkt het er niet op dat het met de show in Motown net zo slecht gaat als met de economie in de staat Michigan. Dit jaar hebben de Duitse autofabrikanten eveneens enkele onthullingen op het programma staan. Hier het eerste deel van de ons bekende onthullingen.

Acura   

In Detroit gaat de vernieuwde luxe divisie van Honda van start met drie wereldpremières. De eerste is de nieuwe ILX, een sedan die aan de onderkant van de luxe klasse komt en de vervanger is van de TSX. De auto zal beschikbaar zijn met een keuze uit benzinemotoren en een hybride aandrijflijn.

Honda gaat de Acura ILX bouwen in zijn fabriek in Greenburg, in de staat Indiana. Daarmee heeft Honda de primeur van de eerste hybride die in Amerika wordt gebouwd. Honda heeft 550 miljoen dollar in de fabriek geïnvesteerd, die in mei 2009 startte met productie van de Civic sedan en in september 2009 met de bouw van dit model voor export. Verder wordt ook de onthulling verwacht van het concept voor een nieuwe NSX, die in Amerika net als voorheen onder het merk Acura zal worden gevoerd. De vorige generatie NSX werd tussen 1999 en 2005 gebouwd. De nieuwe NSX wordt een hybride, die binnen drie jaar op de markt moet komen. Een aluminium V6 zal onderdeel vormen van de aandrijflijn, net als een lithium-ion accupakket. Het vermogen moet via alle vier wielen aan de weg komen. Verder zal de gefacelifte RDX crossover zijn opwachting maken. Zijn viercilinder turbomotor wordt vervangen door een V6.

Audi      

Audi steekt met een Crossover Concept de Atlantische Oceaan over en de A4 beleeft in Detroit zijn showdebuut. Er is verder sprake van de première van een facelift van een ‘kleine sportsedan’. Navraag heeft op dit moment nog geen concrete details over de onthullingen opgeleverd.

Bentley

De Continental GT en GTC debuteren in Amerika met een nieuwe 500 pk V8-motor die samenwerkt met een close-ratio 8-versnellingsbak. Deze vierliter twin-turbo levert 500 pk en heeft een maximum koppel van 600 Nm. Zowel de coupé als de cabrio moeten daarmee in staat zijn in minder dan 5 seconden van 0-100 km/h te accelereren en bereiken een topsnelheid van 290 km/h. Met variabele cilinderuitschakeling moeten de V8-modellen een actieradius hebben van zo’n 800 km.

BMW

Naast de nieuwe 3 Serie en de M5 komt BMW verder met een hybridevariant van de 5 Serie, de Active Hybrid5. De milieuvriendelijke sedan heeft een 335 pk sterke drieliter zescilinder uit de 535i en een 8-traps automatische transmissie. Er is bovendien een eco-boost functie van de 55pk sterke elektromotor voor snelle acceleratie. De auto kan met een gemiddelde snelheid van 35 km/h rond 4 km elektrisch rijden en blijft tot een snelheid van 66 km/h in elektromode. In de cruisemode kan dat tot 160 km/h. Het lithium-ion accupakket ligt in de bagageruimte en wordt opgeladen tijdens het remmen of tijdens het kruisen.

Buick

Deze divisie die voor General Motors in China veel geld verdient, presenteert de Encore, een nieuwe kleine crossover die in de tweede helft van dit jaar op de markt komt. Het is Buick’s vijfde nieuwe of vernieuwde model van de afgelopen vijf jaar. Eerder presenteerde het merk al de Enclave en in de wandelgangen heet de Encore dan ook ‘baby-Enclave’. Op het podium zullen verder de sportieve Regal GS en de kleine Verano sedan verschijnen.

Cadillac

Cadillac wil met de ATS de strijd gaan aanbinden met de BMW 3 Serie. Nu moet de Amerikaan van goede huize komen, want de nieuwe 3 blijkt tijdens de eerste testritten het neusje van de zalm in zijn klasse te zijn. De Caddy wordt gebouwd in Lansing, Michigan, in de voormalige Oldsmobile-fabriek en komt in de tweede helft van 2012 op de markt met drie varianten, een sedan, stationwagen en een coupé. Ga ervan uit dat de wagon niet in Amerika beschikbaar komt.

Chevrolet

Chevrolet staat op het programma van de eerste dag van de show met de onthulling van twee concept cars die afkomstig zijn uit het design center in Hollywood. Verder onthult Chevy de sportieve RS-variant van de compacte Sonic, die in augustus bij de dealers arriveerde. De RS is er alleen als hatchback en krijgt een sportieve neus met ‘dikkere’ grille, terwijl kortere overbrengverhoudingen van de zesbak moeten zorgen voor een sportiever karakter van de 1.4-liter turbomotor.

Chrysler 

Wij kennen de Viper natuurlijk nog als Chrysler, maar officieel valt de supersportwagen onder het Dodgemerk, dat wordt gebruikt voor de zogenaamde performancemodellen. De nieuwe versie, die tegen het eind van dit jaar wordt verwacht, zal voor het eerst sinds zijn geboorte, 22 geleden, een ander typeplaatje krijgen: SRT Viper. Intussen is Chrysler’s designchef ‘overgeplaatst’ van Dodge naar de SRT-divisie. De Viper zal weer gebouwd worden in de Connorfabriek, vlak bij het centrum van Detroit. Daar werden dagelijks 12 auto’s gebouwd sinds 1995 totdat in 2010 de laatste Viper van de band liep. Met de doorstart van de fabriek komen er ook weer 150 nieuwe banen.

Dodge

Chrysler en Dodge kunnen er niet omheen Fiat platformen te gebruiken. Dat gebeurt ook met de 2013 Dodge Dart, die staat op de verbrede CUSW bodemplaat van de Alfa Giulietta. Waar CUSW voor staat is niet bekend, maar wel weten we dat het platform gebruikt gaat worden voor in totaal 8 verschillende modellen. Het compact model wordt gebouwd in de Chryslerfabriek in Illinois en zal in de lente bij de Amerikaanse dealers arriveren. Hij vervangt dan de Dodge Caliber.

Ford

Ford presenteert de Fusion, die voor het modeljaar 2013 een facelift krijgt en zal familietrekjes laat zien van de in november op de Los Angeles autoshow geïntroduceerde nieuwe Escape. Ford zal hem beschikbaar maken met tal van motoren met directe inspuiting en turbo en bovendien komt er een hybride. Helemaal nieuw is de Focus electric, die het leven van de Nissan Leaf zuur moet gaan maken. In sommige staten kan de elektrische Focus sinds november al worden besteld, maar dit jaar moet de Ford EV op een tiental markten beschikbaar komen. De auto heeft een li-ion accu, die in drie uur kan worden opgeladen.

Bekijk in de fotogalerij rechts van dit artikel de diverse primeurs.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Detroit Autoshow 2012: Voorbeschouwing deel 1 - Automobielmanagement.nl

Detroit Autoshow 2012: Voorbeschouwing deel 1

Aanstaande maandag gaat de North American International Auto Show in Detroit weer van start. Voor AM is correspondente Henny Hemmes aanwezig.

Gezien de lijst met onthullingen lijkt het er niet op dat het met de show in Motown net zo slecht gaat als met de economie in de staat Michigan. Dit jaar hebben de Duitse autofabrikanten eveneens enkele onthullingen op het programma staan. Hier het eerste deel van de ons bekende onthullingen.

Acura   

In Detroit gaat de vernieuwde luxe divisie van Honda van start met drie wereldpremières. De eerste is de nieuwe ILX, een sedan die aan de onderkant van de luxe klasse komt en de vervanger is van de TSX. De auto zal beschikbaar zijn met een keuze uit benzinemotoren en een hybride aandrijflijn.

Honda gaat de Acura ILX bouwen in zijn fabriek in Greenburg, in de staat Indiana. Daarmee heeft Honda de primeur van de eerste hybride die in Amerika wordt gebouwd. Honda heeft 550 miljoen dollar in de fabriek geïnvesteerd, die in mei 2009 startte met productie van de Civic sedan en in september 2009 met de bouw van dit model voor export. Verder wordt ook de onthulling verwacht van het concept voor een nieuwe NSX, die in Amerika net als voorheen onder het merk Acura zal worden gevoerd. De vorige generatie NSX werd tussen 1999 en 2005 gebouwd. De nieuwe NSX wordt een hybride, die binnen drie jaar op de markt moet komen. Een aluminium V6 zal onderdeel vormen van de aandrijflijn, net als een lithium-ion accupakket. Het vermogen moet via alle vier wielen aan de weg komen. Verder zal de gefacelifte RDX crossover zijn opwachting maken. Zijn viercilinder turbomotor wordt vervangen door een V6.

Audi      

Audi steekt met een Crossover Concept de Atlantische Oceaan over en de A4 beleeft in Detroit zijn showdebuut. Er is verder sprake van de première van een facelift van een ‘kleine sportsedan’. Navraag heeft op dit moment nog geen concrete details over de onthullingen opgeleverd.

Bentley

De Continental GT en GTC debuteren in Amerika met een nieuwe 500 pk V8-motor die samenwerkt met een close-ratio 8-versnellingsbak. Deze vierliter twin-turbo levert 500 pk en heeft een maximum koppel van 600 Nm. Zowel de coupé als de cabrio moeten daarmee in staat zijn in minder dan 5 seconden van 0-100 km/h te accelereren en bereiken een topsnelheid van 290 km/h. Met variabele cilinderuitschakeling moeten de V8-modellen een actieradius hebben van zo’n 800 km.

BMW

Naast de nieuwe 3 Serie en de M5 komt BMW verder met een hybridevariant van de 5 Serie, de Active Hybrid5. De milieuvriendelijke sedan heeft een 335 pk sterke drieliter zescilinder uit de 535i en een 8-traps automatische transmissie. Er is bovendien een eco-boost functie van de 55pk sterke elektromotor voor snelle acceleratie. De auto kan met een gemiddelde snelheid van 35 km/h rond 4 km elektrisch rijden en blijft tot een snelheid van 66 km/h in elektromode. In de cruisemode kan dat tot 160 km/h. Het lithium-ion accupakket ligt in de bagageruimte en wordt opgeladen tijdens het remmen of tijdens het kruisen.

Buick

Deze divisie die voor General Motors in China veel geld verdient, presenteert de Encore, een nieuwe kleine crossover die in de tweede helft van dit jaar op de markt komt. Het is Buick’s vijfde nieuwe of vernieuwde model van de afgelopen vijf jaar. Eerder presenteerde het merk al de Enclave en in de wandelgangen heet de Encore dan ook ‘baby-Enclave’. Op het podium zullen verder de sportieve Regal GS en de kleine Verano sedan verschijnen.

Cadillac

Cadillac wil met de ATS de strijd gaan aanbinden met de BMW 3 Serie. Nu moet de Amerikaan van goede huize komen, want de nieuwe 3 blijkt tijdens de eerste testritten het neusje van de zalm in zijn klasse te zijn. De Caddy wordt gebouwd in Lansing, Michigan, in de voormalige Oldsmobile-fabriek en komt in de tweede helft van 2012 op de markt met drie varianten, een sedan, stationwagen en een coupé. Ga ervan uit dat de wagon niet in Amerika beschikbaar komt.

Chevrolet

Chevrolet staat op het programma van de eerste dag van de show met de onthulling van twee concept cars die afkomstig zijn uit het design center in Hollywood. Verder onthult Chevy de sportieve RS-variant van de compacte Sonic, die in augustus bij de dealers arriveerde. De RS is er alleen als hatchback en krijgt een sportieve neus met ‘dikkere’ grille, terwijl kortere overbrengverhoudingen van de zesbak moeten zorgen voor een sportiever karakter van de 1.4-liter turbomotor.

Chrysler 

Wij kennen de Viper natuurlijk nog als Chrysler, maar officieel valt de supersportwagen onder het Dodgemerk, dat wordt gebruikt voor de zogenaamde performancemodellen. De nieuwe versie, die tegen het eind van dit jaar wordt verwacht, zal voor het eerst sinds zijn geboorte, 22 geleden, een ander typeplaatje krijgen: SRT Viper. Intussen is Chrysler’s designchef ‘overgeplaatst’ van Dodge naar de SRT-divisie. De Viper zal weer gebouwd worden in de Connorfabriek, vlak bij het centrum van Detroit. Daar werden dagelijks 12 auto’s gebouwd sinds 1995 totdat in 2010 de laatste Viper van de band liep. Met de doorstart van de fabriek komen er ook weer 150 nieuwe banen.

Dodge

Chrysler en Dodge kunnen er niet omheen Fiat platformen te gebruiken. Dat gebeurt ook met de 2013 Dodge Dart, die staat op de verbrede CUSW bodemplaat van de Alfa Giulietta. Waar CUSW voor staat is niet bekend, maar wel weten we dat het platform gebruikt gaat worden voor in totaal 8 verschillende modellen. Het compact model wordt gebouwd in de Chryslerfabriek in Illinois en zal in de lente bij de Amerikaanse dealers arriveren. Hij vervangt dan de Dodge Caliber.

Ford

Ford presenteert de Fusion, die voor het modeljaar 2013 een facelift krijgt en zal familietrekjes laat zien van de in november op de Los Angeles autoshow geïntroduceerde nieuwe Escape. Ford zal hem beschikbaar maken met tal van motoren met directe inspuiting en turbo en bovendien komt er een hybride. Helemaal nieuw is de Focus electric, die het leven van de Nissan Leaf zuur moet gaan maken. In sommige staten kan de elektrische Focus sinds november al worden besteld, maar dit jaar moet de Ford EV op een tiental markten beschikbaar komen. De auto heeft een li-ion accu, die in drie uur kan worden opgeladen.

Bekijk in de fotogalerij rechts van dit artikel de diverse primeurs.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding