In dit bericht brengt de ter plekke zijnde correspondente van AM, Henny Hemmes, deel 2 van de voorbeschouwing.

Vanmiddag gaat de North American International Auto Show in Detroit van start, maar aan de vooravond van de show heeft Cadillac de nieuwe ATS onthuld en gaf Ford alvast foto’s vrij van de nieuwe Fusion.

Cadillac

De nieuwe Cadillac ATS werd zondagavond al onthuld in het Center for Creative Studies in Detroit. Hoogstwaarschijnlijk komt er een stationwagon, al wilde chief engineer Dave Leone dat niet bevestigen, net zomin als de komst van een coupé en een snelle V variant. Wel weten we dat de ATS de beschikking krijgt over meerdere motoren, waaronder een compleet nieuwe 2-liter 4-cilinder turbomotor.

Ford

De nieuwe Fusion is in tegenstelling tot ons bericht in deel 1 niet een facelift, maar een compleet nieuw model voor de middenklasse. Het ontwerp van de neus van de Fusion zullen we gaan zien op toekomstige Fordmodellen. De Fusion is een model boven de Focus en zal ook in Europa worden gevoerd. Er komt een plug-in hybride variant genaamd Energi (met een i).

Falcon Motor Sports

Vorig jaar presenteerde Falcon Motor Sports in Detroit de bijzondere Mach 7 Falcon. Het model had een prijskaartje van 200 duizend dollar en het is de vraag hoeveel ervan gebouwd zijn. De Falcon kan worden uitgerust met de Corvette LS3 motor met 500 pk of de LS9 met 640 pk. Wat Falcon dit jaar tevoorschijn tovert is nog niet bekend.

Honda

Met een concept voor de nieuwe Accord Coupé laat Honda al zien hoe het ontwerp van de productieversie eruit gaat ziet. De Coupé gaat in de herfst op de markt verwacht en de productieversie van de sedan zal dan ook op de autotentoonstelling in Chicago in februari, of die in New York in april worden onthuld.

Hyundai  

Niet nieuw is de Veloster, maar wel de versie met viercilinder turbomotor. Verder zullen we de facelift te zien krijgen van de 2013 Genesis Coupé, die de beschikking krijgt over een nieuwe viercilindermotor en een gemoderniseerde 3,8-liter V6.

Lexus

Lexus is van plan de show te maken en komt in Detroit met de LF-LC Coupe concept. Dat lijkt een kleinere versie van de spectaculaire LF-A sportwagen. De LF-LC is ontworpen in de Calty desingstudio in Californië en geeft de richting aan van het toekomstige Lexus design. De auto is een 2+2, dus zal plaats bieden aan twee inzittenden en noodplaatsen aan twee kleinere mensen of aan bagage. Er hebben al spionagefoto’s de ronde gedaan waarop de Lexus is afgebeeld met een hybride-embleem. Voorlopig moet hij worden gezien als de opvolger van de SC, de sportcoupé die werd gebouw tussen 1991 en 2010.

Lincoln

Ford’s luxe divisie Lincoln komt in zijn thuisbasis met de volgende generatie MKZ. Ook deze sedan geeft de toekomstige designlijnen aan, die nu onder leiding van ontwerpchef Max Wolff op de tekentafel ontstaan. Lincoln heeft een grote stand en men verwacht een spectaculair debuut.

Maserati

Op de Chrysler stand wordt nog hard gewerkt aan het podium voor de onthulling van een nieuwe Maserati. We denken dat dit de Kubang zal zijn, waarvan al eerder sprake was. De ‘Italiaanse’ SUV zal worden gebouwd op het platform van de Jeep Grand Cherokee. Waarschijnlijk wordt de Kubang in de VS gebouwd in Chrysler’s Jefferson-fabriek.

Mercedes-Benz

We hebben al beeld gezien van de nieuwe Mercedes SL roadster, die alleen als SL550 op de Noord-Amerikaanse markt beschikbaar zal zijn. Onder de kap van de nieuwe carrosserie, die volledig van aluminium is, staat een motor die de Amerikanen zal aanspreken, een nieuwe 4,6-liter direct ingespoten V8.

Van twee hybride E-Klassemodellen zijn vorige week al gegevens en beeld vrijgegeven. De E300 BlueTec Hybride komt met een 2,1-liter viercilinder common-rail diesel en dezelfde 27 pk elektromotor die in de E400 Hybride gebruikt wordt. In die laatste wordt de elektromotor gecombineerd met een 3,5-liter V6 benzinemotor. De E300 Hybrid zal aanvankelijk alleen in Europa worden aangeboden.

Mini

De Mini Roadster maakt zijn werelddebuut in Motown en arriveert al in februari bij de dealers. Hij kan worden geleverd met een van de drie varianten van de 1,6-liter viercilinder benzinemotor. Wij weten inmiddels al dat de Roadster in ons land vanaf 25.995 euro op de prijslijst zal staan (Cooper met 122 pk). De Cooper S met 184 pk is er vanaf 31.995. Ook de 143 pk sterke SD dieselvariant zal leverbaar worden (E 34.995). Ook in Detroit zal de kleine tweezitter beslist belangstelling trekken. Mini is daar net als hier overigens nog steeds een cult-auto.

Nissan

De volgende generatie Pathfinder maakt als concept zijn debuut, net als een elektrische versie van de NV200, een kleine commerciële van, die kan ook worden gebruikt als taxi. De Pathfinder krijgt een compleet nieuwe carrosserie en zal in de herfst bij de Amerikaanse Nissandealers arriveren.

Een derde onthulling is voor een innovatief elektrisch model. Het concept geeft al wat weg van een kleine familieauto met een flexibel interieur.

Maandagavond komt Nissan met een speciale aankondiging tijdens een media receptie na de show. Er wordt daar ook een ‘speciale gast’ verwacht.

Bekijk in de fotogalerij rechts van dit artikel de diverse primeurs.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding