Onderzoek NHTSA Chevrolet Volt afgesloten

De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration NHTSA heeft het onderzoek naar de Chevrolet Volt afgesloten. GM heeft technische verbeteringen aangekondigd die moetenm zorgen voor extra bescherming van de batterij.

Het risico dat er iets gebeurt met de batterij in de dagen en weken na een zwaar ongeval of een koprol wordt daarmee tot een minimum beperkt, zegt GM. De wijzigingen zijn een ‘vrijwillige actie’ van GM geweest, nadat er in Amerika een Chevrolet Volt vlam had gevat na een test in mei 2011. De introductie van de Volt en diens evenknie Opel Ampera moest daarom worden uitgesteld. In de Duitse pers werd onder meer verwoord met de kop ‘Het brandt bij Opel’. Opel was net een grote reclamecampagne begonnen, toen er uit Amerika al geruchten rondgingen over een negatieve test. Het had te maken met het feit dat de accu’s na een crash niet goed ontladen waren, waardoor er later kortsluiting kon (was) ontstaan.  

Meer hierover in Automobiel Management nr. 2 van 3 februari.  

 

     

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Onderzoek NHTSA Chevrolet Volt afgesloten - Automobielmanagement.nl

Onderzoek NHTSA Chevrolet Volt afgesloten

De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration NHTSA heeft het onderzoek naar de Chevrolet Volt afgesloten. GM heeft technische verbeteringen aangekondigd die moetenm zorgen voor extra bescherming van de batterij.

Het risico dat er iets gebeurt met de batterij in de dagen en weken na een zwaar ongeval of een koprol wordt daarmee tot een minimum beperkt, zegt GM. De wijzigingen zijn een ‘vrijwillige actie’ van GM geweest, nadat er in Amerika een Chevrolet Volt vlam had gevat na een test in mei 2011. De introductie van de Volt en diens evenknie Opel Ampera moest daarom worden uitgesteld. In de Duitse pers werd onder meer verwoord met de kop ‘Het brandt bij Opel’. Opel was net een grote reclamecampagne begonnen, toen er uit Amerika al geruchten rondgingen over een negatieve test. Het had te maken met het feit dat de accu’s na een crash niet goed ontladen waren, waardoor er later kortsluiting kon (was) ontstaan.  

Meer hierover in Automobiel Management nr. 2 van 3 februari.  

 

     

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding