Tops:

Top 1 – Aston Martin V12 Zagato – Handwerk

Weer een mooi staaltje van design en van handwerk. De V12 Zagato staat op de bodemplaat van de V12 Vantage, maar heeft een handgemaakte carrosserie van aluminium en koolstofvezelcomposiet.

Top 2 – BMW 6 GranCoupe – Eindelijk

Lang verwacht en nu toch definitief: BMW’s  concurrent voor Mercedes CLS. Het is de verwachting dat de nieuwe  coupé het met name in nieuwe markten als China, Rusland en het Midden-Oosten goed zal gaan doen.

Top 3 – Ferrari F12 Berlinetta – Elegantissimo

Er zijn voor de nieuwe Ferrari weinig woorden nodig. De opvolger van de 599 is uitgerust
met de 6,3-liter V12. Met 740 pk is dat dan ook de sterkste motor die de Italianen ooit onder de kap van een weg-Ferrari hebben aangeboden.

Top 4 – Hyundai i-oniq Concept – Toekomstmuziek

De nieuwe interpretatie van Hyundai’s ‘fluidic sculpture design’ laat zien welke ijzers de Koreanen in het vuur hebben. De concept car heeft een 109 pk sterke elektromotor die zorgt voor een actieradius van tot 120 km. Daarna sta je niet meteen stil, met dank aan het 1.0-liter driecilinder benzinemotortje.

Top 5 – Bugatti Veyron GS – Sterk staaltje

Dat het altijd beter kan, bewijzen de ingenieurs die zich bemoeien met de doorontwikkeling van de W16-motor van de Veyron. Nu met 1200 pk en 1500 Nm koppel een absoluut kunststuk. Jammer dat hij in de Palexpo niet gestart kon worden.

Top 6 – Infiniti Emerg-E Concept – Realistisch

Met zijn absoluut fraaie design is de Inifinti één van de toppers van de show. Met zijn hybride aandrijflijn en een kleine benzinemotor ter ondersteuning is het realistisch genoeg om meer in deze stijl van Nissan’s luxe merk te verwachten.

Top 7 – Mercedes-Benz A-Class – Wie B zegt…

De derde generatie van de A-klasse staat klaar om de nieuwe ‘B’ te gaan vergezellen in de showrooms. Met niet alleen een dynamischer uiterlijk, maar ook met uitgebreide communicatie-opties moet de nieuwe ‘A’ een jongere doelgroep kunnen bereiken.

Top 8 – Peugeot 208 GTi Concept – Reïncarnatie
De Peugeot 205 GTi was een icoon en nu komen de Fransen met een concept voor een snelle versie van de nieuwe 208, die met de 200 pk 1.5-liter THP motor uit de RCZ GT heel wat fans zal krijgen.

Top 9 – Renault Zoe – Positief geladen

Renault komt met de leuke Zoe, een elektrische auto met een realistische actieradius van 210 km en een realistische prijs: vanaf  20.690 euro.

Top 10 – Volvo V40 – Op weg naar succes

Een fraaie mix voor de opvolger van de combinatie S40 en V50. Liefhebbers moeten nog even wachten op zijn komst in september, maar de interesse is al groot en de 1500 plaatsen voor de previews bij Volvo in Beesd, eind deze maand, zijn al bijna volgeboekt.

Flops:

Flop 1 – Bentley EXP 9 F Concept – met stip !

Met stip de lelijkste is de EXP 9 F Concept. Je vraagt je af of daar iemand op zit te wachten. Hopelijk hebben ze bij de topdivisie van de Volkswagen Groep er toch wel enig zicht op.

Flop 2 – Dacia Lodgy – Ongeïnspireerd

Omdat ie goedkoop is, hoeft hij toch nog niet met zo’n ongeïnspireerd ontwerp door het leven te rijden! Jammer, want ‘t ligt voor de hand dat de Lodgy heel veel ruimte biedt voor weinig geld.

Flop 3 – Italdesign Giugiaro Brivido concept – Lijnenspel

Een beetje te veel van het goede: de fraaie basisvorm wordt verprutst door allerlei lijnen en het hoekige interieur is over de top. In Martini Racing trim uit een ver verleden, ziet de Brivido er beter uit.

Flop 4 – Jaguar XF Sportbrake – Kattenbak

We hopen voor Jaguar dat de Sportbrake een succes wordt. De XF zelf zit al in een niche segment en wie daarin komt met zo’n grote kattenbak zal ‘t moeilijk krijgen tegen de gevestigde Duitse orde.

Flop 5 – Lancia Flavia cabriolet – Midlife crisis

Een tot Italiaanse cult verheven Chrysler. Dit keer de 200 cabrio voor lekker zonnig weer. Zou Lancia daarmee nog wat van de oude trouwe fans weten terug te krijgen….?

Flop 6 – Mia Rox – Mama mia

Als de elektrische autotoekomst er zo uit gaat zien, wordt het niet fraai in de Randstad, onze eigen megacity. Gelukkig is dit nog een studiemodel, een visioen van de Mia-ontwerpers,  onder leiding van Design Director Murat Gunak..

Flop 7 – Pagani Huyara – Over the top….

Je wilt laten zien dat ie licht is, dat zijn body is gemaakt van koolstofvezelcomposiet. Maar dat is tegenwoordig niet meer zo heel bijzonder, dus waarom dan toch in zo’n lelijk jasje…?

Flop 8 – RangeRover Evoque Convertible – … zonder top

Bij de gewone Evoque kijk je al ongegeneerd onder zijn rokken. Nu kan je er ook nog van bovenaf inkijken. De topless versie mag wat ons betreft in Saint Tropez blijven.

Flop 9 – Toyota FT-bh Concept – doe maar gewoon

Hadden mensen voor het Priusdesign al gewenningstijd nodig, dan zal het met een nieuwe Toyota hybride in het b-segment op basis van dit concept met zijn vreemde hoeken wel helemaal lastig worden.

Flop 10 – 2012 Auto van het Jaar – Mooie titel, slechte timing

Het zal je als organisatie maar gebeuren: de aankondiging dat de Opel Ampera de 2012 Car of the Year was geworden, ging de lucht in op hetzelfde moment dat General Motors liet weten dat de productie van de Chevy Volt, zijn Amerikaanse tweelingbroer, vijf weken moest worden opgeschort wegens problemen met de accu’s en de achtergebleven vraag. In december al kondigde Opel aan dat de Europese marktintroductie van de Ampera om die redenen zou worden uitgesteld….