Het was een oppepbijeenkomst van niet eerder vertoonde proportie, onder de noemer Go Further. Plaats van handeling: de Ziggo Dome in Amsterdam. Daar gunden de CEO’s van Ford Motor Company overigens ook de online meekijkende Ford-liefhebbers een blik in de toekomst. Onder de streep luidde de boodschap van het Amsterdamse vuurwerk aan modellen: de Europese markt is nu slecht, maar we blijven flink investeren omdat er flinke groeiverwachtingen zijn voor de komende vijf jaar.

Aan nieuws zal het bij Ford in die periode zeker niet ontbreken: van de Fiesta via diverse grote en kleine SUV’s tot drie Mondeo’s en een flinke uitbreiding van het scala aan bestel- en lichte vrachtwagens. Het gaat om modellen die in meerdere regio’s geleverd gaan worden. Ook de Mustang gaat officieel naar Europa komen (waarschijnlijk in de volgende generatie – van 2014). Ford wil schaalvoordelen behalen, om zo beter de strijd met Volkswagen, Kia en Hyundai aan te kunnen. In Europa verwacht Ford dit jaar een verlies van één miljard dollar. In H1 van 2012 zakten de verkopen met tien procent vergeleken met de eerste helft van 2011. De markt als geheel in Europa noteerde in H1 van 2012 een min van ‘slechts’ zeven procent.

Alle aangekondigde nieuwe modellen te spijt, kwam gisteren uit Duitse hoek in de Ziggo Dome de vraag waar het kleine autootje in de Ka-klasse blijft. Daarmee immers kan een Ford-dealer veel makkelijker aantallen maken. Nadat van CEO-zijde gewezen was op de prettige samenwerking met Fiat, liet productspecialist Raj Nair na enige druk van kennerszijde ook de naam vallen van de in India gebouwde Ford Figo. Het is een autootje dat de rol van prijspakker makkelijk op zich kan nemen. 

Met name de nieuwe generatie Mondeo speelde in de Ziggo Dome een glansrol, met innovatieve technieken als een veiligheidsgordel met ‘ingebouwde’ airbag, een opgewaardeerde versie van het Sync infotainment systeem en een 1-liter Ecoboost driecilinder met 125 pk. De Mondeo wordt ook Ford’s eerste full hybrid voor Europa.

    

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding