In de deze week verschenen rapportage ‘Mind the gap’ somt T&E een twintigtal trucs op die autofabrikanten toepassen. Sommige ervan vallen binnen de tolerantie van de wet (zoals een volledig gladgemaakt testparcours), andere volgens T&E niet. De organisatie signaleert dat het gat tussen de testresultaten en de werkelijke verbruikscijfers in tien jaar tijd is gegroeid van 7 naar 23 procent. Dat levert de eigenaar van het voertuig een hogere brandstofrekening op. De overheid kent voertuigen te goeder trouw een lagere fiscale schaal voor CO2-stoot toe dan zou moeten – en int daardoor minder belasting. Reden voor T&E om te pleiten voor maatregelen.

In het rapport signaleert de milieulobby onder meer het loskoppelen van dynamo’s zodat accu;s niet opladen, afplakken van kiertjes in de carrosserie, remblokken terugduwen in de klauw (minder luchtweerstand) en toepassen van speciale smeermiddelen. Stuk voor stuk situaties die niet meer van toepassing zijn op het moment dat de auto de fabriek uitrolt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding