Het jaarlijkse GTI-Treffen in Oostenrijk is hét evenement voor liefhebbers van GTI’s, tuning en autosport. Geheel volgens de traditie presenteert Volkswagen een speciaal voor Wörthersee ontworpen studiemodel. De Design Vision GTI combineert volgens de fabrikant, dynamische proporties met gedurfde designelementen en herkenbare Golf GTI-kenmerken. Vooral de C-stijlen en de dorpels, die als het ware ‘uit de carrosserie zijn getrokken’ en als vrijstaande elementen zijn vormgegeven, geven de studie de uitstraling van een raceauto.

Behalve de extreme proporties verwijst ook het interieur naar het circuit. Er zijn zo weinig mogelijk schakelaars aanwezig en de achterbank heeft plaatsgemaakt voor een dwarsversteviging. Een beeldscherm voorziet de bestuurder van de nodige informatie. Interieurelementen van koolstofvezel, alcantara en nappaleer zorgen voor een eigenzinnig geheel.

Ten opzichte van de nieuwe Golf GTI is het vermogen van de Design Vision GTI meer dan verdubbeld. De direct ingespoten 3,0-liter V6 TSI-motor levert maar liefst 370 kW/503 pk en een maximumkoppel van 560 Nm. De aandrijfkrachten worden via een DSG-transmissie en vierwielaandrijving naar het wegdek gedirigeerd. De prestaties zijn van niveau: de sprint van 0-100 km/uur duurt 3,9 seconden en de topsnelheid bedraagt 300 km/uur. Om dit geweld tot stilstand te brengen, zijn rondom keramische remschijven gemonteerd (380 mm vóór, 356 mm achter). De klassiek getinte 20-inch GTI-wielen zijn speciaal ontworpen om de remmen extra te koelen.