Dit jaar is het de tiende keer dat de World Car of the Year (WCOTY) wordt verkozen. Een 69-koppige internationale jury waarin ook AM-medewerker Henny Hemmes zitting heeft, maakte in januari een eerste selectie voor een toptien. De beoordelingen van deze modellen heeft nu geleid tot een topdrie voor alle klassen van de World Car Awards (WCA). Het drietal is voortgekomen uit een selectie van nieuwe auto’s die wereldwijd op de markt komen tussen 1 januari 2013 en 31 mei 2014. De kanshebbers per klasse zijn (in alfabetische volgorde) zijn de Audi A3, de BMW 4-Serie en de Mazda3. De award voor de World Performance Car wordt in april uitgereikt aan één van de volgende drie modellen: Chevrolet Corvette Stingray, Ferrari 458 Speciale en Porsche 911 GT3.
De World Green Car Award wordt al zeven jaar uitgereikt door Bridgestone Corp. Deze keer aan een van de drie volgende finalisten: Audi A3 Sportback G-tron (Audi e-gas), de BMW i3 en de Volkswagen XL1.
Uit de genomineerde modellen voor World Car Design of the Year heeft de international jury gekozen voor de volgende drie finalisten: BMW i3, Mazda 3, Mercedes-Benz C-Klasse.
Bovendien wordt dit jaar voor het eerst de World Luxury Car Award uitgereikt. De nieuwe categorie is voor premiummodellen die wereldwijd verkocht worden. De topdrie bestaat uit de Bentley Flying Spur, Mercedes-Benz S-Klasse en de Range Rover Sport.
De prijzen worden op 17 april op de New York International Auto Show uitgereikt.