De X4 is het vijfde model van BMW’s gamma sport activity vehicles, waarvan de X5 in 1999 het spits afbeet. Voor BMW is de X-familie van groot belang, want ze is inmiddels goed voor dertig procent van de omzet en 3,2 miljoen verkochte exemplaren.

Spartanburg

Alle X-modellen worden gebouwd in de Amerikaanse fabriek in Spartanburg, South Carolina. Vóór 2016 investeert BMW één miljard dollar in de vijfde uitbreiding van de bijna twintig jaar oude fabriek, die dan een jaarcapaciteit 450 duizend exemplaren zal hebben en 8.800 mensen werk biedt. Daarmee is ‘Spartanburg’ groter dan de fabriek in het Duitse Dingolfing, waar jaarlijks 342 duizend auto’s worden gebouwd. Ook zal in  Spartanburg straks ruimte zijn om de grote X7 te bouwen. Met dit model hoopt BMW vooral klanten aan te spreken in China, Rusland, Amerika en het Midden-Oosten. Of hij ook naar Europa komt is nog niet bekend.

Vloeiend design 

Het nieuwe, vierwielaangedreven model staat op het chassis van de X3 met dezelfde wielbasis en bodemvrijheid. Ook alle technische componenten van het onderstel zijn identiek, terwijl motoren en transmissie eveneens uit het X3 onderdelenmagazijn komen. Nieuw is uiteraard de koets, die volgens BMW’s designchef Karim Habib, voortborduurt op het design van de X6. "Die was bij zijn introductie in 2008 de eerste coupétypische SUV ter wereld. Hij is zo goed aangeslagen dat er sindsdien ruim 260 duizend exemplaren van zijn verkocht. Maar de X4 is compacter en ziet er met zijn vloeiende design een stuk vlotter uit."

4 Serie Gran Coupé

Ook met de 4 Serie Gran Coupé verwacht BMW nieuwe klanten te trekken, al zal er wel wat ‘kannibalisme’ komen van de 6 Serie Gran Coupé. Van die laatste werden overigens in 2013 zo’n zestienduizend exemplaren verkocht, goed voor zestig procent van de totale 6 Serie verkoop. Geen wonder dat ook van de 4 Serie dus zonder een al te grote investering een vierdeursvariant op de wielen is gezet. BMW denkt dat de VS, Duitsland, China en het Verenigde Koninkrijk de belangrijkste markten zullen zijn.

Automaat

De prijzen beginnen bij 55.990 euro voor de X4 xDrive 20i; de Gran Coupé is er vanaf 42 duizend euro. Overigens adverteert BMW Nederland dat elke BMW standaard met 8-traps automaat wordt geleverd. Dat is echter een actie die loopt tot 30 juni en is dus ook van toepassing op de X4 en 4 Serie Gran Coupé mits vóór die datum besteld.

De 4 Serie Gran Coupé staat op 21 juni bij BMW dealers wereldwijd. De X4 arriveert

op 12 juli bij de Europese dealers. (HHemmes)