BMW neemt in principe geen journalisten mee naar shows maar Volkswagen, Audi, Porsche en Mercedes ‘verschepen’ de media vóór, tijdens en na de show naar de Amerikaanse westkust. Dit jaar lanceert Mercedes voor de show op het Laguna Seca circuit zijn nieuwe GT, is Porsche in Pasadena met de 911 GTS en organiseren Audi en Volkswagen testritten met respectievelijk de A7 Hybrid Fuel Cell en de Passat Hymotion in de stad Los Angeles. Ook de World Car Awards-organisatie laat zich niet onbetuigd met de organisatie van een soort minitest-feest voor niet-Amerikaanse media. Die kunnen in Glendale (juist ten noorden van LA) rijden met de 2015-versies van de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse merken die zijn genomineerd voor de World Car of the Year en de Performance Car of the Year.

Volop activiteit dus buiten het Convention Center. Daar binnen barst woensdag 19 november het mediacircus los met het debuut van de genoemde modellen. Bij Audi debuteren acht nieuwe modellen, waarvan drie wereldpremieres, die worden gepresenteerd door ceo Rupert Stadler. Daaronder is de eerste showauto, ontwikkeld onder leiding van Audi’s nieuwe designchef Marc Lichte, die een voorloper is van de nieuwe designrichting van het merk met de vier ringen.
Mercedes is er ook met drie wereldpremieres en Porsche zet behalve de 911 GTS ook de Cayenne GTS en de Panamera Exclusive Series op het podium.

Jaguar komt met een bijzodere variant van de F-Type en Mercedes onthult er de Mercedes-Maybach S-klasse. BMW maakt de oversteek met de nieuwe X5 M en X6 M en bij Volkswagen staat er naast de Passat HyMotion nog een ander nieuw model..

Van Amerikaanse bodem is de nieuwe Mustang te zien en de snelle versie van de 2015 Cadillac ATS-V. Bij Chrysler maken de zijn nieuwe 300 en 300C-modellen hun werelddebuut, terwijl Chevrolet twee wereldpremieres heeft beloofd. Uit Japan komen de Mazda CX-3 en een complete nieuw model van Scion, het jongerenmerk van Toyota. Dat merk komt zelf ook met de wereldpremiere van de fcev Mirai, terwijl de luxe divisie Lexus ook nieuws in petto heeft. Mitsubishi is van plan de XR-PHEV concept te onthullen en Volvo heeft aangekondigd de XC90 te laten zien, zijn eerste nieuwe model in vier jaar.

Nissan en zijn luxe divisie Infiniti zullen ook van de partij zijn met spiksplinternieuwe modellen.
Dinsdag 18 november gaat de show eigenlijk al van start met de Connected Car Expo. Daarop laten de autofabrikanten en toeleveranciers de laatste stand van de technologie op dit gebied laten zien en er panel discussies zijn over met name autonoom rijden. In dat kader zal Volvo zijn zelfstandig rijdende auto DriveMe laten zien. Ook Audi en Jaguar zullen op de CCE van de partij zijn. (Henny Hemmes).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding