In de 110 jaar van het bestaan van de show, die sinds 1924 als ‘internationaal’ mag worden aangemerkt, is Genève uitgegroeid tot één van de belangrijkste autotentoonstellingen ter wereld. Ook dit jaar zal de Palexpo weer zijn volgepakt met nieuws.

 

ABT RS6-R
Abt, bekend als tuners van modellen van Audi, Volkswagen en Seat en van de ABT DTM-auto’s komt naar Genève met vier nieuwtjes. Eén daarvan is de ABT RS6-R met 730 pk.

Aston Martin V12 Vantage GT3
De Britten zullen een lichtgewicht versie onthullen van de V12 Vantage met meer dan 600 pk. De kant-en-klare raceversie zal geschikt zijn voor gebruik op de openbare weg, maar daar is dan ook alles mee gezegd want volgens insiders is de GT3 een renpaard in hart en nieren.

Aston Martin Vulcan
Aston Martin heeft inmiddels bevestigd met de Vulcan te zullen komen, een supersportwagen met een zeer potente V12. Hij zal alleen geschikt zijn voor circuitgebruik als tegenstander van de Mclaren P1 GTR.

Audi RS3
De tweede generatie RS3 zal ongetwijfeld veel belangstelling trekken. Audi perst 362 pk uit de 2.5-vijfcilinderturbomotor. Deze ‘hot hatch’ heeft vierwielaandrijving en moet in staat zijn in 4,3 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten. Top 280 km/u.

Audi R8
Daar is ie dan: de R8. Volgens de geruchten heeft de langverwachte tweede generatie van Audi’s supercar het onderstel van de Huracan van concerngenoot Lamborghini. Net zoals bij zijn voorganger, zal er keuze zijn uit een V8 of V10. Er komt van de R8 e-tron ook een PHEV, die het leven van de BMW i8 zuur moet gaan maken.

Audi Prologue Avant
In November op de LA Auto Show onthulde Audi de Prologue concept car, die de nieuwe designrichting aangeeft. Nu volgt het tweede model, de Prologue Avant concept. Of de Prologue in de toekomst A9 genoemd zal worden, is nog niet bevestigd. Dat zal dan een concurrent voor de Mercedes S-Klasse zijn. De productieversie van de Prologue Avant zou dan met de Mercedes CLS Shooting Brake de strijd moeten aanbinden.

Bentley Continental GT en Flying Spur
De Grand Touring en Flying Spur zijn gefacelift en voorzien van enkele nieuwtjes. De W12 in de GT heeft 15 pk meer vermogen en 20 Nm meer koppel meer dan voorheen, terwijl het brandstofverbruik daalt met vijf procent. Dit laatste omdat bij half gas de motor op zes van de twaalf cilinders kan lopen. De 625 pk en 800 Nm sterke W12 in de Flying Spur heeft dezelfde cilinderuitschakeling.

BMW Alpina
De vijftigste verjaardag van het merk dat werd opgericht door Burkard Bovensiepen wordt in Genève gevierd met de tot vijftig exemplaren gelimiteerde B5 en B6 Bi-Turbo Edition 50. De B5 en B6 coupé en cabrio zijn uitgerust met een 4.4-V8 met dubbele turbocharger, goed voor 600 pk en 800 Nm.. Gewichtsbesparing is gerealiseerd met een titanium uitlaatsysteem (-17 kg). De modellen zijn goed voor een acceleratietijd van 4,2 seconden en een topsnelheid van 323-330 km/u.

BMW 2-Serie Gran Tourer
De nieuwe variant van de 2-Serie viert in Genève zijn wereldpremière. Op het eerste gezicht heeft de Gran Tourer alleen een wat langere achterkant dan de Active Tourer. Dat is niet zo vreemd, want BMW heeft daarmee ruimte gemaakt voor een derde zitrij.
Op de stand staat ook de vernieuwde 1-Serie. De styling is licht facelift, het interieur is op een hoger niveau getild en het motorengamma wordt uitgebreid met de nieuwe driecilinders.
Aanvullende connectiviteitsdiensten voor de elektrische i3 en i8 PHEV worden gepresenteerd onder de noemer BMW 360 graden Electric.

BMW M4 MotoGP safety car
De organisatie van de MotoGP werkt al sinds 1999 samen met M GmbH en met de nieuwe M4 safety car laat de M Divisie zien hoe het vermogen kan worden opgevoerd met behulp van een innovatief koelsysteem met waterinjectie. Standaard heeft de zescilindermotor van de M4 431 pk en 550 Nm koppel, maar de Duitsers zeggen (nog) niet wat het resultaat is. Wél dat een dergelijk koelsysteem in toekomstige M-modellen zal worden toegepast.

Borgward
AM maakte al melding van het feit dat het merk Borgward nieuw leven wordt ingeblazen. Er is nog geen informatie over de auto, maar de onlangs vrijgegeven foto laat zien dat het gaat om een retro-GT, dus teruggrijpend naar de Borgward Isabella.
De Chinese vrachtwagenfabrikant Beiqi Foton, een samenwerkingspartner van Daimler, zit volgens het Duitse blad AutoBild achter de plannen, nadat het in 2014 de rechten op het merk heeft verkregen.

Citroën Berlingo Multispace
Citroën komt met twee wereldprimeurs naar de show. De eerste is de Berlingo Multispace, die in een nieuw jasje is gestoken. In de cockpit valt het nieuwe zeven inch Touch Screen op. Ook is hij uitgerust met de jongste generatie motoren en met Active City Brake.

Citroën Mountain Vibe Concept
Het eigenzinnige Franse merk onthult een bijzonder ontwerp dat is bedoeld als knipoog naar de Alpen rond het meer van Genève. Zo’n model zou bedoeld kunnen zijn voor mensen die de bergen in gaan.

Citroën DS
Ook Citroën heeft nu met DS zijn premium divisie. Het nieuwe tijdperk wordt ingeluid met de onthulling van de DS5, die beschikbaar komt met zuinige motoren, de nieuwste stand van de technologie en een luxueus interieur. Naast de DS5 zullen ook de Divine DS concept car en twee ‘verrassingen’ worden onthuld.

Dacia
Om zijn tienjarig bestaan te vieren onthult Dacia in de Palexpo gelimiteerde edities van alle modellen in zijn gamma. Ze zijn onder meer voorzien van een navigatiesysteem en een uniek touch screen entertainmentsysteem.

Ferrari 488 GTB
Bij Ferrari zal de opvolger van de 458 in de spotlight komen. Het is de 488 GTB, die meer is dan een opgefriste 458. Hij krijgt immers een nieuwe V8 met turbocharger en dat is een primeur voor een Ferrari met middenmotor. Daarmee is de grote achtcilinder motor niet alleen zuiniger, maar stijgt het vermogen naar ruim 660 pk .

Fiat 500 Vintage ‘57
Fiat brengt eind april de 500 Vintage naar ons land. Hij is gebaseerd op de originele versie, ontworpen door Dante Giacosa. Binnenin is de kleine 500 uitgerust met een wit dashboard en beige leren bekleding. Uiteraard is de 500 Vintage ’57 voorzien van de Fiat-logo’s uit dezelfde tijd. De auto komt beschikbaar met de 1.2 viercilinder (69 pk), en als TwinAir 65, TwinAir 85 en TwinAir 105.

Ford Focus RS
Ford heeft de nieuwe Focus RS al in zijn fabriek in Keulen voor internationale media onthuld, maar nu viert de auto dan zijn showdebuut. De derde generatie Focus heeft een 2.3-EcoBoost viercilinder met turbo, zoals die ook al in de nieuwe Ford Mustang te vinden is. Hiermee heeft de focus ‘meer dan’ 316 pk. De vorige versie leverde 345 pk, maar Ford heeft niet gezegd dat er geen snellere variant kan komen. Ford zal in de komende vijf jaar wereldwijd meer dan twaalf nieuwe snelle modellen onthullen omdat ‘Ford ziet dat prestaties en innovaties hand in hand gaan’ (HHemmes)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding