Onder het toeziend oog van Peter Schreyer, President en Chief Design Officer van Kia Motors, kreeg de Optima een evolutionaire, nieuwe styling met scherpe lijnen. Daardoor oogt de sedan niet alleen langgerekter, maar heeft hij ook een grotere aanwezigheid op de weg. Het resultaat is een multifunctionele en sportieve sedan die in alle dimensies is gegroeid (wielbasis en lengte beide +10 mm, breedte +25 mm en hoogte +10 mm).

De toegenomen exterieurafmetingen van de nieuwe Optima zijn van positieve invloed op het nieuwe interieur. Meer hoofd-, schouder- en beenruimte zorgen voor meer comfort voor de inzittende inclusief een ruimere bagageruimte van 510 liter. Het interieur van de Optima oogt en voelt modern aan. Het horizontaal ontworpen dashboard en de brede middenconsole versterken het gevoel van ruimte. Daarnaast is het interieur voorzien van kwalitatief hoogwaardige materialen zoals zachte kunststoffen, een hoogwaardige bekledingsstof en lederen bekleding. 
In de carrosserie van de nieuwe Kia Optima zijn meer ultrasterke staalsoorten verwerkt. Dit resulteert in vijftig procent hogere torsiestijfheid, wat leidt tot een verbeterde rijervaring. De passieve veiligheid is ook verder toegenomen dankzij standaard zeven airbags: twee voorairbags, een knieairbag voor de bestuurder, twee zijairbags en twee gordijnairbags.

Daarnaast krijgt de nieuwe Optima een flinke reeks geavanceerde voorzieningen om een aanrijding te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken. Naast het standaard voertuigstabiliteitssysteem van Kia bestaat het aanbod aan assistentiesystemen uit adaptieve cruise control, actief rem systeem, actieve rijbaanassistentie, grootlicht assistentie, snelheidsborden herkenning, dodehoekhoekdetectie, kruisend verkeersdetectie achter en een 360° omgevingsmonitor met vier camera’s.

De voorwielaangedreven nieuwe Optima wordt leverbaar met een Euro 6 dieselmotor. De 1.7 liter CRDi unit levert nu 104 kW/141 pk aan vermogen, een koppel van 340 Nm. De CO2-emissie is met 14 procent gereduceerd tot 110 g/km (in combinatie met de handmatige transmissie en Kia’s brandstofbesparende stop/start systeem). Naast een handgeschakelde zesversnellingsbak wordt de Optima 1.7-liter CRDi voor het eerst ook leverbaar met de nieuwe zeventraps DCT-transmissie met dubbele koppeling. De DCT-versnellingsbak zorgt voor een 40 g/km lagere CO2-uitstoot. In vergelijking met de voorgaande zestraps automaat is dat een besparing van 25 procent.

Aanvullende aandrijflijnen worden momenteel ontwikkeld, waaronder een zeer efficiënte plug-in hybride versie en de allereerste high-performance sedan in Europa.
Verder debuteren in de nieuwe Kia Optima tal van nieuwe, geavanceerde technologieën. Een voorbeeld is  het nieuwste audiovisuele navigatiesystemen (AVN) van Kia met een 7 of 8 inch touchscreen. Onderdeel van het AVN-systeem is het Kia Connected Services-pakket, met in samenwerking met TomTom onder andere live verkeersupdates, waarschuwingen voor snelheidscamera’s, lokale interessante locaties en weerupdates. Voor Optima-rijders is het systeem zeven jaar lang gratis. Andere optionele accessoires zijn een 590 watt Harman Kardon Premium Sound systeem met tien speakers, een externe versterker en Clari-Fi MP3 restoration technologie evenals een nieuw 5W draadloos oplaadsysteem voor smartphones in de middenconsole.
De nieuwe Kia Optima wordt in Europa vanaf het vierde kwartaal van 2015 leverbaar met 20 procent bijtelling.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding