IAA Frankfurt 2015: groot, groter, grootst (fotogalerij)

In Frankfurt ging dinsdag de 66e IAA van start. Zelfs in twee dagen is het enorme tentoonstellingscomplex nauwelijks te belopen. Maar aan de hand van de enorme hoeveelheid vooraf al bekend gemaakte primeurs is toch de meest interessante ‘wandelroute’ te bepalen.

Zo onthulde Mercedes-Benz aan de vooravond van de show in zijn eigen hal de Concept IAA. En voerde de Volkswagen Groep in een locatie buiten het IAA-terrein alle nieuwe modellen zijn divisies ten tonele.

Behalve om nieuwe modellen gaat het in Frankfurt ook nog om vierkante meters. Daimler heeft voor Mercedes-Benz de hele Festhalle in gebruik en Smart het daarvoor gelegen Forum. De Volkswagen Groep gebruikt een net zo grote hal, net als BMW. Het laatste merk heeft een 400 meter lang circuit opgebouwd, nog langer dan in 2013. Men gebruikt het circuit voor demorondes met nieuwe BMW’s en Mini’s.
Na de eerste schok die BMW-baas Harald Krüger de aanwezigen dinsdag bezorgde (door op het podium eventjes van z’n stokje te gaan), was het verder business as usual. Later die morgen liet BMW weten dat de grote baas herstellende was en een paar dagen rust zou nemen. De nog nieuwe ceo had de week voorafgaand aan de show een overvol schema van intercontinentale vluchten afgewerkt. ‘Kreislauf-probleme’, zegt men dan in Duitsland.
Na onze eerste voorbeschouwing (afgelopen maandag) volgt hieronder een overzicht van de belangrijkste onthullingen.

Hyundai  N-divisie

Vlak voordat hij BMW M GmbH verliet, zei Albert Biermann, hoofd van BMW M Engineering, dat hij graag nog een nieuwe uitdaging wilde aangaan. Dat bleek Hyundai, bezig met de oprichting van een sportieve tak. Die wordt door de Zuid-Koreanen als N-divisie op de IAA gepresenteerd. De aanduiding is niet bepaald een vondst, maar ‘eN’ ligt nu eenmaal (ook in het gehoor) dicht bij ‘eM’. Waarom niet H-divisie, voor high performance? In elk geval staan op de show twee ‘N’ concept cars, waaronder de radicaal vormgegeven N 2025 Vision Gran Turismo (Vision, ook al van BMW) Verder is de op de i20 gebaseerde rallywagen voor het World Rally Championship onthuld. Daarin gaat Hyundai in 2016, na een afwezigheid van ruim tien jaar, weer deelnemen.

Infiniti Q30

Met de nieuwe Q30 wil Infiniti het Europese segment opschudden. Het merk gebruikt daarbij de aanduiding Active, die BMW destijds als eerste hanteerde voor zijn suv’s. De Q30 Premium Active Compact wordt gebouwd in de Nissan-fabriek in het Engelse Sunderland. De eerste testritten vinden eind oktober plaats en de Q30 zal begin 2016 op de markt komen.

Jaguar F-Pace

De suv van Jaguar is klaar en staat als F-Pace in de schijnwerpers van de IAA. De sportieve crossover ontmoet in zijn klasse – middelgrote premium suv’s – concurrenten als de Audi Q5, BMW X5 en Porsche Macan.

Kia Sportage 

De nieuwe Sportage maakt in Frankfurt zijn Europese debuut met nieuwe motoren, inclusief een driecilinder turbo en een 1.0 ecoTurbo.

Kia Optima (EU spec)

Van de Optima staat de vierde generatie op de IAA. Hij krijgt de beschikking over een 7-traps automaat met dubbele koppeling. Er zal keuze zijn uit een 143 pk sterke diesel en 177 pk sterke benzinemotor. In de neuwe Optima kunnen smartphones draadloos worden opgeladen

Lexus RX – EU spec

Europese premières zijn er voor de vierde generatie van de Lexus RX, die in New York in april zijn showdebuut maakte. Ook arriveerde de gefacelifte GS in Frankfurt, beide met Europese specificaties.

Maserati Levante

Uiteraard wil Maserati een graantje meepikken in het populaire suv-segment. De Italianen komen nu met de Levante. Het design heeft familietrekken van de sedansmodellen. De Levante wordt beschikbaar met een V6-biturbomotor en een V8.

Mazda Koeru Concept

Grenzen overschrijden, dat wil Mazda aantonen met de Koeru Concept car – ‘koeru’ is immers Japans voor overschrijden. Het model is een radicale stap van de huidige modellen. Het is een concept voor de nieuwe CX-4, een compacte suv coupé, vergelijk het maar met de Mercedes GLC Coupé, die ook op de IAA debuteert.

Mercedes Concept IAA

Mercedes-Benz onthulde op zijn Media Night geen van zijn nieuwe modellen, maar gebruikte de avond voor de presentatie van de Concept IAA. Baas Dieter Zetsche heeft zelf een andere betekenis gegeven aan de afkorting IAA (Internationale Automobil Ausstellung)  namelijk Intelligent Aerodynamic Automobile. De auto heeft twee modes, in de design-mode is de auto tot 80 km/u vooral heel fraai. Daarna gaat wordt hij automatisch in de aero-mode getransformeerd en verandert de luchtweerstand van 0.25 tot 0,19. Ter vergelijking: de huidige S-klasse heeft luchtweerstandcoëfficient van 0.23.

Mercedes-Benz S-klasse Cabrio

Met deze topless versie gaat Mercedes in het premium cabriosegment beslist hoge ogen gooien. De vierzitter is vanaf het begin apart van de S-klasse Coupé ontwikkeld en heeft een andere carrosserie. Het is dus niet zomaar een coupé zonder dak. De cabrio heeft een volledig automatisch opvouwbare zachte kap, die tot een snelheid van 60 km/u kan worden geopend of gesloten. In geopende toestand ligt hij keurig opgevouwen in een ‘lade’ in de bagageruimte. De nieuwe variant komt begin 2016 op de markt als S 500 en met de 5.5-V8  als S 63 AMG.

Mercedes-Benz C-klasse Coupé

Vervolgens komt de nieuwe C-Klasse Coupé op het podium. Mercedes gaat in 2016 met de nieuwe slank gelijnde C-Klasse de aanval openen op de BMW 4 Serie Coupé.

Mercedes A-klasse en A 45 AMG

De tweede generatie van de A-klasse die in 2012 op de markt kwam, is zojuist gefacelift en we hebben er al de eerste testkilometers mee gereden. Het nieuwe basismodel is de 102 pk sterke A 160, terwijl de zuinigheidskampioen de A 180 d Bleu Efficiency is met een verbruik van 3,5 l/100 km en 89 g/km CO2. De absolute topversie van AMG is met 4Matic een ware alleskunner.

Mini Clubman

De nieuwe Clubman beleeft op de IAA de wereldpremière. De huidige maxi-Mini heeft het met een wat vreemde halve deur aan de rechterkant moeten doen. De nieuwe generatie krijgt echter vier normale portieren, plus natuurlijk de twee openslaande deuren achter.

Nissan Gripz Concept

Nissan onthulde de Gripz concept car, met stylingelementen die teruggrijpen naar de legendarische 240 Z. Het is volgens Nissan een concept voor een crossover en dus hopelijk niet een mogelijke opvolger voor een sportwagen met de letter ‘Z’ in zijn naam.

Nissan Leaf

Nissan showt verder de  elektrische Leaf met een nieuwe 30 kW-accu. Daarmee moet de elektrsiche auto een actieradius hebben van circa 250 km, ofwel bijna het dubbele van de huidige versie.

Opel Astra en Astra Sports Tourer

De Sports Tourer is de tweede variant van de nieuwe Astra, die in juni werd gepresenteerd en eind oktober op de markt komt. De Sports Tourer wordt in het voorjaar van 2016 verwacht.

Een debuut was er ook voor de Astra TCE, die onder de vlag van Vauxhall in Engeland gaat deelnemen aan het TCR internationale toerwagenkampioenschap.

Peugeot 308 GTI

De Fransen onthulden in Duitsland de 270 pk sterke 308 GTI. Ook bevestigden ze dat de 497 pk sterke 307 R Hybrid in productie gaat.

Porsche Mission E

Met de Mission E, introduceert Porsche de eerste elektrische vierpersoons sportwagen in zijn geschiedenis. Met 400 kW (ruim 600 pk) is de actieradius bijna 500 km. Met vierwielaandrijving en vierwielbesturing accelereert de elektrische Porsche in 3,5 seconden naar 100 km/h. In 15 minuten kan het nieuwe type accu worden tot 80 procent worden opgeladen. Het instrumentenpaneel wordt bediend via oogcontact en bewegingscontrole, sommige functies werken met hologrammen. Porsche heeft voor de concept car een combinatie van lichte materialen gebruik en is van plan de auto vóór 2020 in productie te nemen.

Renault Mégane

In het segment van de Mégane is de Focus de benchmark. Daarom hebben de Fransen de populaire Ford goed in het vizier gehouden bij de ontwikkeling van de nieuwe Mégane.

Subaru Levorg

Tegenwoordig worden meer modellen aangeboden met all wheel drive, maar Subaru is nog steeds de specialist op dat gebied. Nu komt het Japanse merk met een middenklasse combi, waarvoor het concept al twee jaar geleden werd voorgesteld op de autotentoonstelling in Tokio.

Suzuki Baleno

Nieuw bij Suzuki is de Baleno, die in het voorjaar als IK-2 Concept car in Genéve werd onthuld. Naar verwachting komt de nieuwe Baleno rond medio 2016 op de markt.

Toyota Prius

Bij Toyota maakt de vierde generatie Prius zijn publieksdebuut. De compleet vernieuwde Prius is gebouwd op het TNGA-platform (Toyota New Global Architecture) en heeft een verder ontwikkelde hybride aandrijflijn, om over langere afstand een gunstiger verbruik te realiseren. Hij wordt in Q1 in Europa verwacht.

Volkswagen Tiguan Concept

Met het concept voor een nieuwe versie van de Tiguan showt Volkswagen een aantal details voor de toekomstige suv, al gaat die nog lang niet in productie.

Volkswagen Golf Cabrio en GTI Clubsport

Eindelijk is er dan een nieuwe cabriolet van de Golf VII en komt VW ook met een speciale editie van de Golf GTI, de Clubsport. Meer nieuws wordt pas vrijgegeven op de avond voor de show.

Volkswagen Touran

Na dik twaalf jaar komt er een nieuwe Touran. De opvolger staat op het moderne MQB-platform en groeit daarmee dertien centimeter in lengte. Volkswagen biedt de nieuwe Touran aan met drie TSI-benzinemotoren (110, 150 en 180 pk) en met drie TDI’s met respectievelijk 110, 150 en 190 pk.  (HHemmes)

IAA Frankfurt 2015: groot, groter, grootst (fotogalerij) - Automobielmanagement.nl

IAA Frankfurt 2015: groot, groter, grootst (fotogalerij)

In Frankfurt ging dinsdag de 66e IAA van start. Zelfs in twee dagen is het enorme tentoonstellingscomplex nauwelijks te belopen. Maar aan de hand van de enorme hoeveelheid vooraf al bekend gemaakte primeurs is toch de meest interessante ‘wandelroute’ te bepalen.

Zo onthulde Mercedes-Benz aan de vooravond van de show in zijn eigen hal de Concept IAA. En voerde de Volkswagen Groep in een locatie buiten het IAA-terrein alle nieuwe modellen zijn divisies ten tonele.

Behalve om nieuwe modellen gaat het in Frankfurt ook nog om vierkante meters. Daimler heeft voor Mercedes-Benz de hele Festhalle in gebruik en Smart het daarvoor gelegen Forum. De Volkswagen Groep gebruikt een net zo grote hal, net als BMW. Het laatste merk heeft een 400 meter lang circuit opgebouwd, nog langer dan in 2013. Men gebruikt het circuit voor demorondes met nieuwe BMW’s en Mini’s.
Na de eerste schok die BMW-baas Harald Krüger de aanwezigen dinsdag bezorgde (door op het podium eventjes van z’n stokje te gaan), was het verder business as usual. Later die morgen liet BMW weten dat de grote baas herstellende was en een paar dagen rust zou nemen. De nog nieuwe ceo had de week voorafgaand aan de show een overvol schema van intercontinentale vluchten afgewerkt. ‘Kreislauf-probleme’, zegt men dan in Duitsland.
Na onze eerste voorbeschouwing (afgelopen maandag) volgt hieronder een overzicht van de belangrijkste onthullingen.

Hyundai  N-divisie

Vlak voordat hij BMW M GmbH verliet, zei Albert Biermann, hoofd van BMW M Engineering, dat hij graag nog een nieuwe uitdaging wilde aangaan. Dat bleek Hyundai, bezig met de oprichting van een sportieve tak. Die wordt door de Zuid-Koreanen als N-divisie op de IAA gepresenteerd. De aanduiding is niet bepaald een vondst, maar ‘eN’ ligt nu eenmaal (ook in het gehoor) dicht bij ‘eM’. Waarom niet H-divisie, voor high performance? In elk geval staan op de show twee ‘N’ concept cars, waaronder de radicaal vormgegeven N 2025 Vision Gran Turismo (Vision, ook al van BMW) Verder is de op de i20 gebaseerde rallywagen voor het World Rally Championship onthuld. Daarin gaat Hyundai in 2016, na een afwezigheid van ruim tien jaar, weer deelnemen.

Infiniti Q30

Met de nieuwe Q30 wil Infiniti het Europese segment opschudden. Het merk gebruikt daarbij de aanduiding Active, die BMW destijds als eerste hanteerde voor zijn suv’s. De Q30 Premium Active Compact wordt gebouwd in de Nissan-fabriek in het Engelse Sunderland. De eerste testritten vinden eind oktober plaats en de Q30 zal begin 2016 op de markt komen.

Jaguar F-Pace

De suv van Jaguar is klaar en staat als F-Pace in de schijnwerpers van de IAA. De sportieve crossover ontmoet in zijn klasse – middelgrote premium suv’s – concurrenten als de Audi Q5, BMW X5 en Porsche Macan.

Kia Sportage 

De nieuwe Sportage maakt in Frankfurt zijn Europese debuut met nieuwe motoren, inclusief een driecilinder turbo en een 1.0 ecoTurbo.

Kia Optima (EU spec)

Van de Optima staat de vierde generatie op de IAA. Hij krijgt de beschikking over een 7-traps automaat met dubbele koppeling. Er zal keuze zijn uit een 143 pk sterke diesel en 177 pk sterke benzinemotor. In de neuwe Optima kunnen smartphones draadloos worden opgeladen

Lexus RX – EU spec

Europese premières zijn er voor de vierde generatie van de Lexus RX, die in New York in april zijn showdebuut maakte. Ook arriveerde de gefacelifte GS in Frankfurt, beide met Europese specificaties.

Maserati Levante

Uiteraard wil Maserati een graantje meepikken in het populaire suv-segment. De Italianen komen nu met de Levante. Het design heeft familietrekken van de sedansmodellen. De Levante wordt beschikbaar met een V6-biturbomotor en een V8.

Mazda Koeru Concept

Grenzen overschrijden, dat wil Mazda aantonen met de Koeru Concept car – ‘koeru’ is immers Japans voor overschrijden. Het model is een radicale stap van de huidige modellen. Het is een concept voor de nieuwe CX-4, een compacte suv coupé, vergelijk het maar met de Mercedes GLC Coupé, die ook op de IAA debuteert.

Mercedes Concept IAA

Mercedes-Benz onthulde op zijn Media Night geen van zijn nieuwe modellen, maar gebruikte de avond voor de presentatie van de Concept IAA. Baas Dieter Zetsche heeft zelf een andere betekenis gegeven aan de afkorting IAA (Internationale Automobil Ausstellung)  namelijk Intelligent Aerodynamic Automobile. De auto heeft twee modes, in de design-mode is de auto tot 80 km/u vooral heel fraai. Daarna gaat wordt hij automatisch in de aero-mode getransformeerd en verandert de luchtweerstand van 0.25 tot 0,19. Ter vergelijking: de huidige S-klasse heeft luchtweerstandcoëfficient van 0.23.

Mercedes-Benz S-klasse Cabrio

Met deze topless versie gaat Mercedes in het premium cabriosegment beslist hoge ogen gooien. De vierzitter is vanaf het begin apart van de S-klasse Coupé ontwikkeld en heeft een andere carrosserie. Het is dus niet zomaar een coupé zonder dak. De cabrio heeft een volledig automatisch opvouwbare zachte kap, die tot een snelheid van 60 km/u kan worden geopend of gesloten. In geopende toestand ligt hij keurig opgevouwen in een ‘lade’ in de bagageruimte. De nieuwe variant komt begin 2016 op de markt als S 500 en met de 5.5-V8  als S 63 AMG.

Mercedes-Benz C-klasse Coupé

Vervolgens komt de nieuwe C-Klasse Coupé op het podium. Mercedes gaat in 2016 met de nieuwe slank gelijnde C-Klasse de aanval openen op de BMW 4 Serie Coupé.

Mercedes A-klasse en A 45 AMG

De tweede generatie van de A-klasse die in 2012 op de markt kwam, is zojuist gefacelift en we hebben er al de eerste testkilometers mee gereden. Het nieuwe basismodel is de 102 pk sterke A 160, terwijl de zuinigheidskampioen de A 180 d Bleu Efficiency is met een verbruik van 3,5 l/100 km en 89 g/km CO2. De absolute topversie van AMG is met 4Matic een ware alleskunner.

Mini Clubman

De nieuwe Clubman beleeft op de IAA de wereldpremière. De huidige maxi-Mini heeft het met een wat vreemde halve deur aan de rechterkant moeten doen. De nieuwe generatie krijgt echter vier normale portieren, plus natuurlijk de twee openslaande deuren achter.

Nissan Gripz Concept

Nissan onthulde de Gripz concept car, met stylingelementen die teruggrijpen naar de legendarische 240 Z. Het is volgens Nissan een concept voor een crossover en dus hopelijk niet een mogelijke opvolger voor een sportwagen met de letter ‘Z’ in zijn naam.

Nissan Leaf

Nissan showt verder de  elektrische Leaf met een nieuwe 30 kW-accu. Daarmee moet de elektrsiche auto een actieradius hebben van circa 250 km, ofwel bijna het dubbele van de huidige versie.

Opel Astra en Astra Sports Tourer

De Sports Tourer is de tweede variant van de nieuwe Astra, die in juni werd gepresenteerd en eind oktober op de markt komt. De Sports Tourer wordt in het voorjaar van 2016 verwacht.

Een debuut was er ook voor de Astra TCE, die onder de vlag van Vauxhall in Engeland gaat deelnemen aan het TCR internationale toerwagenkampioenschap.

Peugeot 308 GTI

De Fransen onthulden in Duitsland de 270 pk sterke 308 GTI. Ook bevestigden ze dat de 497 pk sterke 307 R Hybrid in productie gaat.

Porsche Mission E

Met de Mission E, introduceert Porsche de eerste elektrische vierpersoons sportwagen in zijn geschiedenis. Met 400 kW (ruim 600 pk) is de actieradius bijna 500 km. Met vierwielaandrijving en vierwielbesturing accelereert de elektrische Porsche in 3,5 seconden naar 100 km/h. In 15 minuten kan het nieuwe type accu worden tot 80 procent worden opgeladen. Het instrumentenpaneel wordt bediend via oogcontact en bewegingscontrole, sommige functies werken met hologrammen. Porsche heeft voor de concept car een combinatie van lichte materialen gebruik en is van plan de auto vóór 2020 in productie te nemen.

Renault Mégane

In het segment van de Mégane is de Focus de benchmark. Daarom hebben de Fransen de populaire Ford goed in het vizier gehouden bij de ontwikkeling van de nieuwe Mégane.

Subaru Levorg

Tegenwoordig worden meer modellen aangeboden met all wheel drive, maar Subaru is nog steeds de specialist op dat gebied. Nu komt het Japanse merk met een middenklasse combi, waarvoor het concept al twee jaar geleden werd voorgesteld op de autotentoonstelling in Tokio.

Suzuki Baleno

Nieuw bij Suzuki is de Baleno, die in het voorjaar als IK-2 Concept car in Genéve werd onthuld. Naar verwachting komt de nieuwe Baleno rond medio 2016 op de markt.

Toyota Prius

Bij Toyota maakt de vierde generatie Prius zijn publieksdebuut. De compleet vernieuwde Prius is gebouwd op het TNGA-platform (Toyota New Global Architecture) en heeft een verder ontwikkelde hybride aandrijflijn, om over langere afstand een gunstiger verbruik te realiseren. Hij wordt in Q1 in Europa verwacht.

Volkswagen Tiguan Concept

Met het concept voor een nieuwe versie van de Tiguan showt Volkswagen een aantal details voor de toekomstige suv, al gaat die nog lang niet in productie.

Volkswagen Golf Cabrio en GTI Clubsport

Eindelijk is er dan een nieuwe cabriolet van de Golf VII en komt VW ook met een speciale editie van de Golf GTI, de Clubsport. Meer nieuws wordt pas vrijgegeven op de avond voor de show.

Volkswagen Touran

Na dik twaalf jaar komt er een nieuwe Touran. De opvolger staat op het moderne MQB-platform en groeit daarmee dertien centimeter in lengte. Volkswagen biedt de nieuwe Touran aan met drie TSI-benzinemotoren (110, 150 en 180 pk) en met drie TDI’s met respectievelijk 110, 150 en 190 pk.  (HHemmes)