Peugeot stond natuurlijk volop in de schijnwerpers door de overname van Opel. Bovendien kan het merk feestvieren met de 3008, die de strijd heeft gewonnen voor de ‘Auto van het Jaar’ verkiezing.

Ook bij Opel had de media genoeg stof tot spreken en belaagde CEO Dr. Karl-Thomas Neumann na de presentatie van de nieuwe Insignia en de Crossland X crossover. Neumann: "We zullen profiteren van de nieuwe schaal, maar ook van de gezamenlijke ontwikkeling van auto’s en de sterke punten van beide bedrijven met zeer gemotiveerde en hooggekwalificeerde medewerkers." Over de inkrimping van het personeelsbestand blijft iedereen voorlopig nog in het ongewisse.

Bekijk rechts van dit artikel de fotogalerij. Een klik op de foto geeft een groter formaat.  

Opel Insignia Sports Tourer en Grand Sport
De nieuwe, tweede generatie van de Opel Insignia debuteerde als Grand Sport en Sports Tourer en is uitgerust met full-LED matrix-verlichting en moderne rijhulpsystemen zoals actieve Lane Keep Assist en een head-up display. Een nieuwe veiligheidsvoorziening is de actieve motorkap, waarmee ernstig letsel bij een voetganger in het geval van een aanrijding wordt voorkomen. De Crossland X crossover debuteerde al in januari en maakte zijn Europese debuut.

Peugeot Partner Tepee Electric
Het merk onthulde een elektrische versie van de Partner. Hoewel er geen doorbraak is op het gebied van de batterij of de oplaadcapaciteit is er wel net de nieuwe vijfpersoons versie toegevoegd aan de commerciële bestelauto. Uiteraard sexier is de Instict, een concept voor een volledig autonoom rijdende hybride vierzitter, iets korter en lager dan de 308. Het concept wordt aangedreven door een 297bhp plug-in hybride systeem.

Porsche Panamera Tourer
Hij ging in de wandelgangen als Tourer door het leven, maar de Panamera shooting brake heet officieel Sport Turismo. De nieuw variant van de vierdeurs sedan is afgeleid van de 2012 Panamera Sport Turismo Concept. De nieuwe concurrent van de Mercedes-Benz CLS Shooting Brake heeft met 5,049 mm dezelfde lengte als de tweede generatie Panamera.

Renault Captur
Renault heeft de Captur cross-over een midlife update gegeven. Bij de nieuwe look hoort nu ook een glazen dak. In december meldde Renault van plan te zijn met een betaalbare EV te komen. Of dat een model is welke verwant is aan de nieuwe Nissan Leaf, is niet zeker.

Range Rover Velar
De nieuwe Range Rover Velar vult de kloof op tussen de Evoque en de Range Rover Sport. Hij is 5 cm korter dan de Sport en 5 mm hoger dan de Evoque. De Velar is Range Rover’s antwoord op de Porsche Macan en de BMW X6.

Seat Leon Ibiza
Nieuw is de Seat Ibiza. Het is alweer de vijfde generatie van de Spaanse bestseller, die op het MQB-platform van moeder Volkswagen staat. In het middelpunt op de stand van Seat zal de Cupra ST 280 staan. Seat levert de nieuwe estate met een 278 pk sterke motor. De inhoud van de bagageruimte meet 587 L.

Skoda Kodiac Scout
Op de Zwitserse autoshow vierde de Škoda Kodiaq Scout zijn wereldpremière. De nieuwe modelvariant heeft het uiterlijk van een terreinwagen en is standaard uitgerust met vierwielaandrijving. De nieuwe Kodiaq is verkrijgbaar met vier motoren: twee TSI benzinemotoren en twee TDI dieselvarianten met vermogens variërend van 110 kW (150 pk) tot 140 kW (190 pk).

Suzuki Swift
De zesde generatie Swift beleefde in Genève zijn Europese première. Sinds 2004, toen de moderne vierde generatie op de markt wereldwijde markt kwam, zijn er 5,3 miljoen exemplaren verkocht. De compleet nieuwe Swift is een evolutie van zijn voorganger uit 2010. Suzuki noemt hem ‘Swifter’ op het gebied van design, rijdynamiek, gewicht, slimme technologie en efficiency.

Toyota Yaris
De nieuwe Yaris maakte op de show zijn publieksdebuut en werd vergezeld van de Yaris GRMN, een sportieve versie met 210 pk. Verder presenteerde Toyota de i-TRIL, een elektrisch aangedreven concept-car, ontwikkeld door Toyota Motor Europe en Toyota’s Europese designcenter ED2 in Nice. De i-TRIL Concept heeft een 1+2-stoelopstelling en kan autonoom rijden.

Volkswagen Arteon
Volkswagen introduceerde de Arteon, een nieuwe vierdeurs fastback, die boven de Passat wordt gepositioneerd. Hij komt met diverse nieuwe technologieën, waaronder de nieuwste generatie rij-assistentiesystemen. De Arteon biedt bovendien interessante voorzieningen die normaliter enkel zijn voorbehouden aan hogere segmenten. Deze unieke combinatie maakt de Arteon tot één van de aantrekkelijkste auto’s in zijn soort.

Een leuke Europese premiere was er voor de I.D. Buzz concept-car. De nieuwe elektrische MPV is het tweede model in de I.D. range en biedt een kijkje in de toekomst.

Volvo XC60

Belangrijk bij Volvo is de komst van de nieuwe XC60, die voorzien is van nieuwe driver-assistance functies die gericht zijn op het voorkomen van mogelijke ongevallen. Zo is City Braking uitgebreid met stuurhulp, een nieuwe functie die zich bezighoudt met situaties waarin de automatische remmen alleen niet genoeg is om een mogelijke botsing te stoppen. Naast het Blinde Hoek Informatiesysteem is er bovendien Oncoming Lane Mitigation, dat bestuurders een frontale botsing met snelheden tussen 60 en 140 km/h helpt te voorkomen.

Bekijk hier deel 1 van het beursverslag

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding