Het kostte de Britse fabrikant van luxe automobielen bijna vier jaar om de Sweptail te construeren. De niet met naam genoemde klant wilde vooral dat de achterkant de klassieke Rollsen van de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw weerspiegelde.

Onvertaalbaar Engels

Rolls Royce omschrijft dat in onvertaalbaar Engels als volgt: ‘’The grandeur, scale, flamboyance and drama of the 1925 Phantom I Round Door built by Jonckheere; the svelte tapering glasshouse, dramatic dash to axle proportion and up-sweep of the rear departure angle of the 1934 Phantom II Streamline Saloon by Park Ward. The elegantly falling waist-rail, swept tail coachwork of the 1934 Gurney Nutting Phantom II Two Door Light Saloon, and the flowing roofline, rising departure angle, and again the swept tail coachwork of the 1934 Park Ward 20/25 Limousine Coupé were all considered by today’s Rolls-Royce designers in the creation of this very distinctive motor car."

Waarvan akte. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding