Skoda zoekt het hogerop met de Scala

Skoda heeft deze week de Scala gepresenteerd, een auto die het budgetmodel Rapid moet vervangen en die met zijn veiligheidsuitrusting en rij-assistentiesystemen duidelijk in een hoger segment gepositioneerd wordt, net onder de Octavia. De Scala moet ook een jonger publiek gaan aanspreken.

skoda scala

De Scala komt in de eerste helft van 2019 op de markt met vermogens tussen de 66 kW/90 pk en 110 kW/150 pk. De auto wordt gebouwd op het MQB-platform van de Volkswagen Group. Hij meet 4362 mm in de lengte, 1793 mm in de breedte en 1471 mm in de hoogte. 

Er komen vijf motoren beschikbaar die allemaal voldoen ze aan de Euro 6d-TEMP-emissiestandaard. Instapper is de 1.0 TSI-turbodriecillinder met 70 kW/95 pk en 175 Nm of 85 kW/115 pk en 200 Nm. Daarboven staat een 1.5 TSI-turboviercilinder met 110 kW/150 pk en 250 Nm. 

Skoda levert verder een 1.6 TDI-turbodiesel met 85 kW/115 pk en 250 Nm en een 1.0 G-TEC die op aardgas rijdt. Dat laatste model heeft een driecilindermotor met 66 kW/90 pk en 145 Nm en komt pas later in 2019 op de markt. Alle motorvarianten hebben een stop/start-systeem en winnen remenergie terug. De 1.5 TSI schakelt twee cilinders uit als er weinig vermogen wordt gevraagd.

De Scala wordt geleverd met talloze veiligheidssystemen zoals Lane Assist en Front Assist standaard. Dat laatste systeem bestaat onder meer uit City Emergency Braking en Predictive Pedestrian Protection. Daarnaast is de auto uitgerust met meerdere airbags, waaronder een knie-airbag voor de bestuurder en optionele zij-airbags achter.

Optioneel zijn onder meer Adaptive Cruise Control, Park Assist, Driver Alert, Crew Protect Assist (dat bij een mogelijk ongeluk de ramen sluit en riemen spant), Multi-Collision Brake (dat na een aanrijding automatisch remt) en Side Assist (dat de bestuurder waarschuwt voor achteropkomend verkeer). Ook beschikbaar zijn een achteruitrijcamera en Auto Light Assist, dat automatisch het grootlicht dimt als er voor- of tegenliggers aankomen.

De Scala is de eerste Skoda die altijd online is. Met zijn ingebouwde eSIM biedt hij een LTE-internetconnectie. Standaard op iedere Scala is Emergency Call (dat in de Europese Unie verplicht is) en Proactive Service. In het geval van een ongeluk belt de auto daarmee zelf de hulpdiensten. Proactive Service geeft daarbij de locatie en de status van het voertuig door.

Tot slot biedt de Connect-app onder meer de mogelijkheid om de auto op afstand te ontgrendelen of juist te vergrendelen is. Ook is het mogelijk om te controleren of alle ramen wel dicht zijn, hoeveel brandstof er nog in de tank zit, wat het gemiddelde verbruik is en wat de gemiddeld gereden snelheid is. De Scala kan zijn eigenaar een bericht sturen als hij wordt gestolen, buiten een bepaald gebied komt of sneller rijdt dan vooraf ingesteld.

Skoda zoekt het hogerop met de Scala - Automobielmanagement.nl

Skoda zoekt het hogerop met de Scala

Skoda heeft deze week de Scala gepresenteerd, een auto die het budgetmodel Rapid moet vervangen en die met zijn veiligheidsuitrusting en rij-assistentiesystemen duidelijk in een hoger segment gepositioneerd wordt, net onder de Octavia. De Scala moet ook een jonger publiek gaan aanspreken.

skoda scala

De Scala komt in de eerste helft van 2019 op de markt met vermogens tussen de 66 kW/90 pk en 110 kW/150 pk. De auto wordt gebouwd op het MQB-platform van de Volkswagen Group. Hij meet 4362 mm in de lengte, 1793 mm in de breedte en 1471 mm in de hoogte. 

Er komen vijf motoren beschikbaar die allemaal voldoen ze aan de Euro 6d-TEMP-emissiestandaard. Instapper is de 1.0 TSI-turbodriecillinder met 70 kW/95 pk en 175 Nm of 85 kW/115 pk en 200 Nm. Daarboven staat een 1.5 TSI-turboviercilinder met 110 kW/150 pk en 250 Nm. 

Skoda levert verder een 1.6 TDI-turbodiesel met 85 kW/115 pk en 250 Nm en een 1.0 G-TEC die op aardgas rijdt. Dat laatste model heeft een driecilindermotor met 66 kW/90 pk en 145 Nm en komt pas later in 2019 op de markt. Alle motorvarianten hebben een stop/start-systeem en winnen remenergie terug. De 1.5 TSI schakelt twee cilinders uit als er weinig vermogen wordt gevraagd.

De Scala wordt geleverd met talloze veiligheidssystemen zoals Lane Assist en Front Assist standaard. Dat laatste systeem bestaat onder meer uit City Emergency Braking en Predictive Pedestrian Protection. Daarnaast is de auto uitgerust met meerdere airbags, waaronder een knie-airbag voor de bestuurder en optionele zij-airbags achter.

Optioneel zijn onder meer Adaptive Cruise Control, Park Assist, Driver Alert, Crew Protect Assist (dat bij een mogelijk ongeluk de ramen sluit en riemen spant), Multi-Collision Brake (dat na een aanrijding automatisch remt) en Side Assist (dat de bestuurder waarschuwt voor achteropkomend verkeer). Ook beschikbaar zijn een achteruitrijcamera en Auto Light Assist, dat automatisch het grootlicht dimt als er voor- of tegenliggers aankomen.

De Scala is de eerste Skoda die altijd online is. Met zijn ingebouwde eSIM biedt hij een LTE-internetconnectie. Standaard op iedere Scala is Emergency Call (dat in de Europese Unie verplicht is) en Proactive Service. In het geval van een ongeluk belt de auto daarmee zelf de hulpdiensten. Proactive Service geeft daarbij de locatie en de status van het voertuig door.

Tot slot biedt de Connect-app onder meer de mogelijkheid om de auto op afstand te ontgrendelen of juist te vergrendelen is. Ook is het mogelijk om te controleren of alle ramen wel dicht zijn, hoeveel brandstof er nog in de tank zit, wat het gemiddelde verbruik is en wat de gemiddeld gereden snelheid is. De Scala kan zijn eigenaar een bericht sturen als hij wordt gestolen, buiten een bepaald gebied komt of sneller rijdt dan vooraf ingesteld.