Dat heeft de autofabrikant meegedeeld in een bericht aan de beurs. Tesla denkt de verkopen verder op te vijzelen met de komende goedkopere varianten en door ook leasecontracten aan te bieden. “Dat biedt nog grote mogelijkheden om verkoop van de Model 3 verder op te voeren.’’ 

Tesla heeft verder de verkoopprijzen van haar auto’s in de Verenigde Staten met 2.000 dollar verlaagd. Dat is nodig om het wegvallen van premies op elektrische auto’s in ieder geval deels te compenseren. Kopers van een EV ontvangen nu nog 3.750 dollar aan aankoopsubsidie terwijl dat tot eind december 7.500 dollar was. “In combinatie met de lagere kosten voor onderhoud en voor het opladen van een Tesla vergeleken bij het tanken aan de pomp – dat 100 dollar of meer per maand aan besparingen op kan leveren – betekent dit dat onze auto’s zelfs nog beter betaalbaar zijn dan dieselmodellen in dezelfde prijsklasse,’’ stelt Tesla in een verklaring. 

Tenslotte meldt de autofabrikant in het vierde kwartaal 86.555 auto’s gebouwd te hebben, dat is acht procent meer dan in de voorafgaande drie maanden. Daarbij ging het om 61.394 Model 3’s en 25.161 exemplaren van Model X en Model S. Het aantal daadwerkelijk afgeleverde auto’s kwam op 90.700 waarvan 63.150 Model 3’s. Dat was echter zeker 2.000 minder dan waarop analisten hadden gehoopt wat, in combinatie met de prijsverlagingen, weer eens tot een forse dreun voor het aandeel Tesla op Wall Street leidde.