Lightyear werd in 2016 opgericht door alumni van Solar Team Eindhoven, die meermaals de Bridgestone World Solar Challenge wonnen. Sinds de oprichting heeft Lightyear ruim 20 miljoen euro aan subsidies en investeringen ontvangen.

De Ligthyear One kan volgens de makers een afstand van 725 kilometer rijden met een relatief kleine batterij. Daarnaast laadt de batterij zichzelf op met behulp van zonne-energie, waarmee je tot wel 20.000 kilometer per jaar kunt laden. Ook is het mogelijk de auto met een gewone stekker op te laden.

Volgens de makers zijn al er al meer dan honderd gegadigden voor de auto, die volgens planning in 2021 moet worden geleverd aan klanten. Aan het voertuig hangt nu nog een prijskaartje van 119.000 euro. Ook wordt het mogelijk de auto te leasen voor een bedrag van 1879 euro per maand. Volgende modellen zullen minder gaan kosten, zo is de verwachting.