“We hopen een rijdend prototype van Turkije’s eerste binnenlands-gebouwde auto in december te introduceren. Dat markeert dan een belangrijke mijlpaal voor de daarop gerichte inspanningen. Turkije is het enige land in onze regio dat zo iets kan presteren,” aldus minister van industrie en technologie Mustafa Varank.

De eerste auto is een elektrische SUV terwijl de joint-venture daarnaast nog een reeks andere modellen in de pijplijn zegt te hebben. Het voorlopige doel is om drie verschillende modellen in vijf varianten te produceren. Massaproductie zou dan in 2022 moeten beginnen. Bij de komende ceremonie om de SUV te lanceren worden ook de merknaam en de verdere details over die auto’s bekend gemaakt.

Drie miljard dollar

Turkije en de vijf industriële giganten hebben samen drie miljard dollar in het project gestoken. Hoewel de staat dat project ondersteunt wordt het uiteindelijk gedragen door de deelnemende ondernemingen. Varank: “We zien de fabricage van de eerste in Turkije gemaakte auto als een zeer belangrijk project. Het is een revolutie wat betreft onze industriële inspanningen.”