Peugeot-importeur stelt levering elektrische 208 uit

Peugeot stelt de levering van de e-208 in ons land zélf uit. Weloverwogen, zo meldt directeur Rick Hermanns: “Het past in onze filosofie dat we de elektrische 208 wat hoger willen positioneren. We wachten daarom tot de uitvoering met snellere driefase-lader beschikbaar is. Dat sluit – denken we – beter aan bij de doelgroep.”

Het scheelt een uur of drie laden aan een wallbox (vijf in plaats van acht uur). De vragen liggen voor de hand. Verklaart die ‘filosofie’ meteen waarom Peugeot – zoals we inmiddels weten – prijstechnisch hoger inzet dan Opel, met een technisch toch vrijwel identieke e-Corsa? Misschien speelt ook mee dat het aardig storm loopt met de voorbestellingen?

“Het is een bewuste keuze. Onze e-208 mikt op de te verwachten vooral zakelijke doelgroep en dat is veelal de user-chooser. Daarbij gaat het met name over de bijtelling en speelt minder of de aanschaf- of leasekosten iets hoger zijn.”

De e-208 en logischerwijze ook de Corsa-broer (leren we tijdens de perspresentatie in Portugal) komt er af-fabriek in een viertal uitvoeringsniveaus. “We hebben gekozen voor de hoogste twee en zoals gezegd: dan alleen in de uitvoering met snellere ingebouwde lader.”

Levering gebeurt daarom pas later volgend jaar. In Frankrijk is hij er vanaf begin volgend jaar. Om de bedragen even in perspectief te zetten: de ‘normale’ Peugeot 208 is er vanaf 17.580 euro, de e-208 vanaf ruim 36 mille. De auto is al enige tijd te bestellen en volgens de importeur gaat de belangstelling eerder uit naar versie die tegen de 40 mille gaan kosten. Noem het downsizing in de EV-segmenten. Compact en luxe.

Dat prijskaartje speelt bij de fabriek kennelijk ook wel een beetje ‘tussen de oren’. Het was tijdens de dynamische launch in Zuid-Portugal opvallend hoeveel werk Peugeot van de rekensommen maakte. ‘Onder de streep,’ zo noteren we uit de mond van de perschef ‘zijn de totale kosten van het bezit en gebruik van de e-208 vergelijkbaar met die van een benzineversie.’ Voor het gemak rekent Peugeot de vergelijking door met de niet per se betaalbare 130 pk-versie met automaat en kiest de Franse autofabrikant vrij lage energiekosten. Hoe belangwekkend dat voor ons land zal zijn staat te bezien, want het zijn eerder argumenten richting particuliere rijders, terwijl dat vooralsnog weinig speelt.

Ook na de eerste testritten blijft overigens vrij schimmig hoe ver je met een volledig geladen 50 kWh-accupakket kunt rijden. De gereden voorserie auto’s moesten softwarematig duidelijk nog worden bijgepunt. De doorgaans realistische waarde van de WLTP-test geeft 340 kilometer aan, maar zelf zagen we de meter veel sneller zakken. Om vervolgens opeens stabiel op 170 voorspelde actieradius te blijven staan. Toegegeven, we waren er al voor gewaarschuwd. Werk in uitvoering.

Zeker is wel dat Peugeot misschien wel het meest plezierig rijdt van de diverse aandrijfvarianten. De Fransen zijn er uitstekend in is geslaagd de accutechniek slim te verstoppen. Qua ruimte doet de elektrische variant niet onder voor de gangbare met brandstofmotor.

Peugeot-importeur stelt levering elektrische 208 uit

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Thuis of bij de baas
5A/1 Fase = 1 kW = Thuislader op halve snelheid is 10kW/nacht is 65 km = genoeg voor 90% NL’se forensen
10A/1 Fase = 2kW = Thuisladen met tempo = 20 kW/nacht is 130 km
25A/1 Fase = 5kW = Snelladen, als je laat thuis bent en vroeg weg moet = 40 kWh/nacht is zat
16A/3 Fase = 11 kW = Turboladen

Onderweg
50 kW = vakantieladen op een lange reis, gezonde rustpauze
100 kW = voor mensen die een loden pijp hebben
150 kW = standaard Tesla Tempo

Voor hartaanval-kwekers
300 kW = voor juniorpartners in advocatenkantoor die sparen voor een 4-voudige bypass terwijl ze rondrazen in hun Elektrische Porsche en geen tijd in rekening mogen brengen voor plaspauzes

(Want die rijden 400 km naar een klant voor gesprek van half uur en razen dan weer 400 km terug, leuk werk)

Geplaatst door: Lars Boelen op
Peugeot-importeur stelt levering elektrische 208 uit - Automobielmanagement.nl

Peugeot-importeur stelt levering elektrische 208 uit

Peugeot stelt de levering van de e-208 in ons land zélf uit. Weloverwogen, zo meldt directeur Rick Hermanns: “Het past in onze filosofie dat we de elektrische 208 wat hoger willen positioneren. We wachten daarom tot de uitvoering met snellere driefase-lader beschikbaar is. Dat sluit – denken we – beter aan bij de doelgroep.”

Het scheelt een uur of drie laden aan een wallbox (vijf in plaats van acht uur). De vragen liggen voor de hand. Verklaart die ‘filosofie’ meteen waarom Peugeot – zoals we inmiddels weten – prijstechnisch hoger inzet dan Opel, met een technisch toch vrijwel identieke e-Corsa? Misschien speelt ook mee dat het aardig storm loopt met de voorbestellingen?

“Het is een bewuste keuze. Onze e-208 mikt op de te verwachten vooral zakelijke doelgroep en dat is veelal de user-chooser. Daarbij gaat het met name over de bijtelling en speelt minder of de aanschaf- of leasekosten iets hoger zijn.”

De e-208 en logischerwijze ook de Corsa-broer (leren we tijdens de perspresentatie in Portugal) komt er af-fabriek in een viertal uitvoeringsniveaus. “We hebben gekozen voor de hoogste twee en zoals gezegd: dan alleen in de uitvoering met snellere ingebouwde lader.”

Levering gebeurt daarom pas later volgend jaar. In Frankrijk is hij er vanaf begin volgend jaar. Om de bedragen even in perspectief te zetten: de ‘normale’ Peugeot 208 is er vanaf 17.580 euro, de e-208 vanaf ruim 36 mille. De auto is al enige tijd te bestellen en volgens de importeur gaat de belangstelling eerder uit naar versie die tegen de 40 mille gaan kosten. Noem het downsizing in de EV-segmenten. Compact en luxe.

Dat prijskaartje speelt bij de fabriek kennelijk ook wel een beetje ‘tussen de oren’. Het was tijdens de dynamische launch in Zuid-Portugal opvallend hoeveel werk Peugeot van de rekensommen maakte. ‘Onder de streep,’ zo noteren we uit de mond van de perschef ‘zijn de totale kosten van het bezit en gebruik van de e-208 vergelijkbaar met die van een benzineversie.’ Voor het gemak rekent Peugeot de vergelijking door met de niet per se betaalbare 130 pk-versie met automaat en kiest de Franse autofabrikant vrij lage energiekosten. Hoe belangwekkend dat voor ons land zal zijn staat te bezien, want het zijn eerder argumenten richting particuliere rijders, terwijl dat vooralsnog weinig speelt.

Ook na de eerste testritten blijft overigens vrij schimmig hoe ver je met een volledig geladen 50 kWh-accupakket kunt rijden. De gereden voorserie auto’s moesten softwarematig duidelijk nog worden bijgepunt. De doorgaans realistische waarde van de WLTP-test geeft 340 kilometer aan, maar zelf zagen we de meter veel sneller zakken. Om vervolgens opeens stabiel op 170 voorspelde actieradius te blijven staan. Toegegeven, we waren er al voor gewaarschuwd. Werk in uitvoering.

Zeker is wel dat Peugeot misschien wel het meest plezierig rijdt van de diverse aandrijfvarianten. De Fransen zijn er uitstekend in is geslaagd de accutechniek slim te verstoppen. Qua ruimte doet de elektrische variant niet onder voor de gangbare met brandstofmotor.

Peugeot-importeur stelt levering elektrische 208 uit

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Thuis of bij de baas
5A/1 Fase = 1 kW = Thuislader op halve snelheid is 10kW/nacht is 65 km = genoeg voor 90% NL’se forensen
10A/1 Fase = 2kW = Thuisladen met tempo = 20 kW/nacht is 130 km
25A/1 Fase = 5kW = Snelladen, als je laat thuis bent en vroeg weg moet = 40 kWh/nacht is zat
16A/3 Fase = 11 kW = Turboladen

Onderweg
50 kW = vakantieladen op een lange reis, gezonde rustpauze
100 kW = voor mensen die een loden pijp hebben
150 kW = standaard Tesla Tempo

Voor hartaanval-kwekers
300 kW = voor juniorpartners in advocatenkantoor die sparen voor een 4-voudige bypass terwijl ze rondrazen in hun Elektrische Porsche en geen tijd in rekening mogen brengen voor plaspauzes

(Want die rijden 400 km naar een klant voor gesprek van half uur en razen dan weer 400 km terug, leuk werk)

Geplaatst door: Lars Boelen op