Sinds eind november kan de Aiways U5 besteld worden. De middelgrote SUV moet met zijn ruime uitvoering de strijd aangaan met concurrenten als de nieuwe Volkswagen ID.4 en de Skoda Enyaq iV die in 2021 op de markt komt. Vertrek je met een volle batterij, dan moet na 410 kilometer (WLTP-methode) een laadpaal gezocht worden. Binnen 35 minuten laad je de 63 kWh-batterij op van 30 naar 80 procent, met een DC-lader.

Lokale partners

De Chinese startup werkt voor de distributie in Nederland samen met de Nederlandse partner Aiways Distributie Nederland BV. “Net als in andere markten, vertrouwen we in Nederland ook op ons directe verkoopmodel: online verkoop. Onze lokale partners zijn het centrale aanspreekpunt voor klanten en geïnteresseerden”, vertelt Alexander Klose, Executive Vice President Overseas Operations bij Aiways.

Directeur Henk Kassens is het gezicht van Aiways Distributie Nederland. Het bedrijf is gestart met het aanbieden van een direct leverbaar rijklaar model voor 41.850 euro die dit jaar nog verkrijgbaar is met een bijtellingspercentage van 8 procent. Geïnteresseerden die wachten tot het modeljaar 2021 kunnen kiezen voor een standaard-versie voor 39.950 euro of een premium-versie voor 43.850 euro (incl. 21 procent btw). Led-verlichting, verwarmde buitenspiegels, automatische airconditioning met twee zones, een infotainmentsysteem met 12,3 inch TFT-scherm en touch control zijn onder meer standaard aanwezig.

Leasemogelijkheden

Het leasen van de nieuwe elektrische U5 behoort bovendien tot de mogelijkheden. Dat kan via Lease-e, dat samenwerkt met Aiways Distributie Nederland. Optionele aankoop- en financieringsaanbiedingen zijn ook direct beschikbaar. De levering van de 2021-modellen staat in het eerste kwartaal van volgend jaar gepland. Bestellen kan bij het Experience Center in Kudelstaart of online. Proefrijden is inmiddels ook mogelijk.

Eerder deze maand werd bekend dat Profile, de onafhankelijke garageformule met ruim 150 franchisevestigingen in Nederland, zich gaat bezighouden met de aftersales van de Aiways U5. Klanten kunnen vanaf 1 januari 2021 voor garantie en onderhoud bij een geselecteerd aantal vestigingen van Profile terecht. De samenwerking betreft in eerste instantie een pilotperiode van vier maanden. Wanneer deze succesvol is, zal er een meerjarige samenwerking worden opgezet.

“Profile staat bekend om zijn deskundige en betrouwbare autoservice met landelijke dekking. Deze landelijke dekking is voor ons van groot belang, omdat Aiways niet inzet op een dealernetwerk, maar op directe service”, benadrukt directeur Kassens. De Aiways U5 heeft volgens hem zeer weinig onderhoud nodig. Pas na 100.000 km hoeft er een grote inspectiebeurt plaats te vinden. “Jaarlijks zal er alleen een kleine controlebeurt benodigd zijn.”

Trainen van servicemonteurs

In samenwerking met Aiways worden servicemonteurs van Profile getraind speciaal voor de U5. Op termijn zullen klanten bij alle Profile-vestigingen terechtkunnen voor onderhoud en banden. Kassens: “We hebben er alle vertrouwen in samen met Profile onze klanten hiermee een complete en professionele serviceverlening te kunnen bieden, zodat ze maximaal mobiel blijven.”

Niek Kraak, manager Innovatie en Kwaliteit van Profile Nederland, is enthousiast over de nieuwe samenwerking. “In juni van dit jaar hebben wij ons concept rondom elektrische voertuigen (EV’s) geïntroduceerd. De implementatie hiervan is inmiddels in volle gang en alle Profile-vestigingen zullen EV-specialist worden. De serviceverlening voor Aiways past perfect in dit concept.”

Lees ook: