Volgens Jan Koolen, secretaris van de sectie Schadeherstel, is een dergelijk verschil gerechtvaardigd omdat de complexiteit van auto’s is toegenomen. Hierdoor worden ook zwaardere eisen gesteld aan het herstel van een schade. “Er zijn vaak speciale voorzieningen nodig. Zo is voor aluminium auto’s een afgescheiden werkplek nodig met speciaal gereedschap. Ook moeten schadeherstellers die aan dergelijke auto’s werken speciale trainingen volgen. Dit alles werkt kostprijsverhogend. Het is logisch dat dan ook hogere uurtarieven worden betaald dan bij ‘normale’ auto’s.” Onbekend is nog hoe het systeem van gedifferentieerde uurtarieven eruit zou moeten zien. In gesprekken met grote opdrachtgevers heeft Focwa het onderwerp aangekaart. Koolen: “We verwachten dat ze hier serieus op in gaan, ook al vinden opdrachtgevers het waarschijnlijk niet leuk als bepaalde tarieven gaan stijgen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding