De verzekeraar heeft daarom onderzoek laten doen naar mogelijke oorzaken. Uit dat onderzoek komt naar voren dat automobilisten met van alles en nog wat bezig zijn net na vertrek of vlak voor aankomst en daarom niet bewust bezig zijn met autorijden. Zo doet 60 procent van de automobilisten de gordel aan of uit net na het wegrijden of vlak voor aankomst, is 25 procent bezig met het pakken van eten en/of drinken en is 21 procent druk doende met het programmeren van het navigatiesysteem. Ook het opsteken van een sigaret (18 procent) of het installeren van de mobiele telefoon (13 procent) zijn zaken die automobilisten liever tijdens het rijden lijken te doen dan voor vertrek. Verder hangt 13 procent van de autorijders binnen 5 minuten al aan de telefoon voor het voeren van een eerste gesprek of het versturen van een sms (5 procent).