Het verlengen van de BER tast volgens beide organisaties de rechten aan van de consument en van onafhankelijke schadeherstelbedrijven.  Ook de vrije marktwerking komt erdoor in het geding.

De huidige BER heeft, vinden Focwa en AIRC, de positie van het merkonafhankelijk kanaal versterkt. Zo moeten autofabrikanten aan iedereen technische informatie ter beschikking stellen die van belang is voor schadeherstel van auto’s. Het wegvallen van de BER haalt een streep door dit recht op technische informatie. Het zou de weg openen voor monopolisering van schadeherstel op bepaalde personenauto’s. Concreet: slechts voor personenauto’s die vanaf 2009 zijn typegoedgekeurd is een recht op technische informatie geregeld in de Euro 5 regeling. Voor personenauto’s die vóór 2009 een typegoedkeuring hebben, zouden de schadeherstelbedrijven naar de rechter moeten om technische info af te dwingen.

Meer hierover in AM11, die vrijdag 6 juni verschijnt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding