Dit meldt de Arbeidsinspectie op basis van controles bij bijna de helft van de 1.600 Nederlandse schadeherstelbedrijven. Maatregelen om werknemers te beschermen tegen gevaarlijke stoffen zouden vaak uitblijven en de veiligheid van machines zou onder de maat zijn.

Volgens de Arbeidsinspectie bleek bij meer dan de helft van de inspecties iets mis. In achttien gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk werd stilgelegd. Ruim 130 keer moesten de inspecteurs verbetermaatregelen afdwingen; ze deelden ruim 550 waarschuwingen uit. De inspecteurs troffen zo’n driehonderd situaties aan waarbij onverantwoord werd omgaan met gevaarlijke stoffen, bijvoorbeeld lakken, ontvetters en schoonmaakmiddelen met gevaarlijke oplosmiddelen. Verder stuitten de inspecteurs op gevaarlijke elektrische installaties, ondeugdelijke ventilatie en afzuiging, afgesloten nooduitgangen en gebrekkige brandblussers. Ook blijkt slechts één op de vijf bedrijven op de hoogte van de regels om explosies te voorkomen. Een kwart van de overtredingen had te maken met gebreken aan machines en gereedschap. Die worden niet regelmatig gekeurd of waren slecht onderhouden.

Gezien de resultaten zullen op korte termijn opnieuw inspecties worden uitgevoerd, zo stelt de inspectie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding