In mei 2009 lagen de premies gemiddeld tien procent hoger dan in mei 2008, meldt Independer.nl. Dat betekent een trendbreuk met de voorliggende periode. In mei vorig jaar signaleerde Independer.nl juist een premiedaling van 31 procent sinds augustus 2006. Na die meimaand van 2008 zijn de premies echter weer gestegen – met tien procent.

Volgens het Centrum voor Verzekeringstatistiek (CVS) lag in het vierde kwartaal van 2008 de gemiddelde jaarpremie op 439 euro. Op basis van de Independer.nl premie-index lag de gemiddelde premie in mei 2009 op 461 euro. Als reden voor de premieverhogingen noemt men de toegenomen schadelast. Ook speelt het feit mee dat door de kredietcrisis verzekeraars zich meer richten op marge en winst en minder op groei. Al zeven autoverzekeraars zouden dit jaar hun premies hebben verhoogd: London Verzekeringen, Noordhollandsche van 1816, Klaverblad, Unigarant, ASR (Fortis), Reaal en Avero.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding