Ketteler houdt precies bij welk automerk slachtoffers bezitten. Vooral Toyota’s smaken de steenmarters goed, maar mogelijk komt dat merk gewoon vaker voor in het dorp vanwege de plaatselijke dealer Scholten. Daarnaast is bekend dat steenmarters dol zijn op vooral Japanse auto’s, omdat daarin (bougie)kabels worden gebruikt die visoliën bevatten. Dat meldt de online encyclopedie Wikipedia.

Het zijn voornamelijk jonge dieren die bedrading en isolatiemateriaal onder de motorkap van auto’s doorbijten, om de eetbaarheid ervan uit te proberen. Bij Scholten zelf vloog een auto in brand, omdat de benzineslang lek geknaagd was. Iemand anders moest van de snelweg worden gehaald, toen hij zonder brandstof was komen te zitten. "Sommige mensen zijn echt heel kwaad", vertelt Corry Ketteler aan De Gelderlander. "Die willen klemmen zetten of rattengif strooien, al weten ze dat het niet mag."

Maatregelen zijn moeilijk, omdat de steenmarter een beschermde diersoort is. Met een juridische procedure probeert de familie Ketteler maatregelen tegen de beestjes af te dwingen. Zelf heeft het gezin al zeven keer schade opgelopen aan hun auto’s door steenmarters. "Telkens knagen ze onze slangen door. Nu smeren we de auto’s elke dag in met olie en peper."

Meldpunt Steenmarter: 0481-431200.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding