De lichtdoorlaatbaarheid van de voorruit moet minimaal 75 procent zijn en de lichtdoorlaatbaarheid van de zijruiten aan de voorkant moet minimaal zeventig procent zijn. De achterruit mag wel zijn voorzien van een folie of coating, mits het voertuig beschikt over een rechterbuitenspiegel. Voor alle duidelijkheid: honderd procent is volledige lichtdoorlaatbaarheid.

Iedereen kent ze wel: auto’s die aan alle kanten zijn geblindeerd zodat je de bestuurder niet of nauwelijks kunt zien. Het ziet er stoer uit maar vanuit het oogpunt van de verkeersveiligheid is het niet toegestaan. Want oogcontact met andere weggebruikers levert in veel verkeerssituaties extra veiligheid op: ziet de chauffeur mij, wat wil hij nu?

De politie controleert steeds vaker auto’s met donker getinte ruiten. Daarvoor hebben zij de beschikking over een apparaat dat de lichtdoorlaatbaarheid van autoruiten meet: de zogenoemde tintman. Is de lichtdoorlaatbaarheid minder dan vijftig procent, dan krijgt de overtreder een proces verbaal en kan het kentekenbewijs deel 1(A) worden ingevorderd. In dat geval heeft de eigenaar vier weken de tijd ervoor te zorgen dat het voertuig weer aan de gestelde eisen voldoet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding