Individuele bedrijven krijgen procentueel minder schades, zo heeft Achmea zojuist bekend gemaakt. Om tot de vier ketens te komen, heeft de verzekeraar alle schadeherstelketens beoordeeld op de criteria Kwaliteit, Prestatie, Prijs, Betrouwbaarheid en Klanttevredenheid. "Ik wil hierbij benadrukken dat de selectie vooral is gebaseerd op het waar kunnen maken van onze beloften aan onze klanten", aldus Wijnand Mebius, general manager Achmea Schadeservice. "Samen met de geselecteerde ketens in de eerste ring zijn wij ervan overtuigd dit ook echt te kunnen inregelen. Zij zijn straks het gezicht van Achmea op het moment dat het er toe doet."

Nu de selectie is gemaakt, gaat Achmea de verdere details en wijze van uitwerking gezamenlijk met de geselecteerde ketens vormgeven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding