"Schadeherstellers krijgen te maken met steeds complexere reparaties", signaleert de Rabobank. "Dit vereist nieuwe competenties en dus zullen medewerkers meer geschoold moeten worden. Ook aan huisvesting en equipment worden hogere eisen gesteld. Kleine en middelgrote schadeherstelbedrijven zijn minder in staat om aan deze eisen te voldoen. Door specialisatie en/of samenwerking kunnen zij een versterking van hun marktpositie realiseren."

Rabobank voorziet dat het aantal universele schadeherstellers de komende jaren zal afnemen. Ook de groeiende marktkracht van sturende partijen is een factor van belang. "Om voldoende tegenwicht te kunnen bieden, is samenwerking tussen schadeherstelbedrijven een goede optie."

Hoewel 2009 volgens de bank redelijk is verlopen in vergelijking met voorgaande jaren, mede als gevolg van weersomstandigheden, verwacht ze op termijn wel een stabilisatie/lichte daling van de brancheomzet. "Door met name personele bezuinigingsmaatregelen in de afgelopen jaren hebben veel bedrijven hun rendement op peil kunnen houden. De druk op tarieven van de verzekeringsmaatschappijen neemt af voor het complexere schadewerk. De energiekosten nemen relatief wel sterk toe."