De stichting nam diverse, wereldwijd gepubliceerde artikelen onder de loep die handelen over autorijden en extreme temperaturen. Er blijkt uit dat hitte het doen en laten van een automobilist (negatief) beïnvloedt.

Volgens de organisatie zou hitte of kou op jaarbasis in Nederland een verschil van vijftig doden kunnen uitmaken. Emoties nemen bij hevige warmte toe, mensen zijn eerder geprikkeld, terwijl ook vermoeidheid (slechter slapen) en concentratieverlies een negatieve bijdrage leveren. Door dit alles neemt de reactiesnelheid af. Donkere carrosseriekleuren (al een tijdje zeer gewild) zorgen voor een tien graden hogere temperatuur – en dus meer vermoeidheid. Gelukkig is er een remedie: de airco. Die helpt om fit en oplettend te blijven. Vrijwel iedere nieuwe auto heeft tegenwoordig zo’n voorziening aan boord.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding