De gemiddelde aanrijdtijd bedroeg 14 minuten en 43 seconden, 12 seconden sneller dan in het tweede kwartaal.  Dit meldt het Verbond van Verzekeraars. Verzekeraars, alarmcentrales en Rijkswaterstaat hebben eind jaren negentig de Stichting Incident Management Nederland opgezet. Deze stichting contracteert bergingsbedrijven en kan door politie, Rijkswaterstaat en de ANWB worden gebeld. Verzekeraars betalen de verzekerde bergingskosten en de apparaatkosten van de stichting; Rijkswaterstaat neemt de kosten van pechhulpverslepingen en bergingen van buitenlandse en onverzekerde voertuigen voor zijn rekening.

Uit cijfers van de Stichting Incident Management Nederland blijkt dat bergingsacties steeds sneller verlopen. Volgens de eisen moet een berger in 90% van de gevallen binnen 20 minuten ter plaatse zijn. In het derde kwartaal werd die norm ruimschoots gehaald: van de rayons met ten minste tien bergingen, waren er 35 die in meer dan 95 procent van de gevallen binnen twintig minuten ter plaatse waren. In elf rayons bedroeg dit percentage 100 procent. De gemiddelde aanrijdtijd bedroeg 14 minuten en 43 seconden. Het gaat daarbij om de bruto-aanrijdtijd, dus zonder correctie voor vertraging door bijvoorbeeld file.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding