Dat meldt de Telegraaf, op gezag van brancheorganisatie Focwa. Bedroeg het totale schadebedrag vorig jaar nog geen miljard euro, in 2009 was het nog 1033 miljoen euro.

Als redenen voor de aanhoudende terugloop noemt Focwa de toenemende slimme elektronica in auto’s (parkeersensoren), grotere veiligheid van de wegen (rotondes, maximumsnelheid omlaag) en het strengere financieel beleid bij de verzekeraars en leasemaatschappijen. Zij laten lichte beschadigingen minder snel repareren en eisen ook lagere tarieven van de schadeherstelbedrijven. Wat verder een rol speelt, is de trend van autokopers om ‘kleiner’ te gaan rijden. Waar vroeger het C-segment leidend was, verkopen nu modellen uit het B-segment het best. Grotere auto’s zijn doorgaans interessanter voor schadebedrijven, omdat ze ingewikkelder in elkaar zitten (meer werkplaatsuren) en een grotere kans lopen total loss verklaard worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding