Is het de overgang? Klopt het cliché ‘Vrouw aan het stuur, bloed aan de muur’? Worden vrouwen roekelozer?

"Cijfers liegen niet maar toch is er sprake van een vertekend beeld", vertelt marketingmanager Johan Van den Neste van Allsecur. "Vrouwen in deze leeftijdscategorie hebben vaak kinderen thuis die net hun rijbewijs hebben gehaald. En aangezien pa ze over het algemeen niet in zijn grotere auto laat rijden, wordt moeder’s – vaak kleinere – auto geleend. Wat niet zelden resulteert in schade. Het échte probleem zit dus niet bij de genoemde categorie vrouwen, maar bij hun kinderen."

Onderzoek wijst steevast uit dat niet oudere vrouwen, maar jongere mannen de voornaamste risicofactor in het verkeer vormen. Ruim 1 op de 4 mannelijke bestuurders tussen de achttien en twintig jaar rijdt schade. Overschatting van de eigen rijvaardigheid en agressief rijgedrag is vaak de boosdoener.

Van den Neste: "Het gedeelte van de hersenen waarin verantwoordelijkheidsgevoel ontstaat, heeft zich pas met 25 jaar volledig ontwikkeld. Dit zien we dan ook in de schadecijfers terug."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding