De vier aangehouden mannen (28, 39, 49 en 57 jaar) dienden facturen in bij de maatschappijen voor niet, of niet helemaal uitgevoerde autoruitreparaties.

Zij dienden facturen in bij verschillende verzekeringsmaatschappijen voor het herstel van autoruitschade. In werkelijkheid vonden deze reparaties nooit plaats. Daarnaast werden er reparaties geclaimd waarbij de feitelijk verrichte reparaties niet overeenkwamen met de geclaimde reparaties. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, deelname aan een criminele organisatie en/of witwassen.

Al in juli 2011 leidde het onderzoek tot doorzoekingen in drie woningen en drie bedrijfspanden in Emmen en in Duitsland. Er is beslag gelegd op de administratie, vijf woningen, twee auto’s, geld en goud, in totaal met een waarde van 1 miljoen euro. In november 2011 zijn tien ex-werknemers van Starglass aangehouden. Zij werden verhoord en daarna weer in vrijheid gesteld.

Eerder sleepte verzekeringsmaatschappij Univé de ruithersteller om dezelfde reden ook al voor de rechter. Univé werd in het gelijk gesteld en Starglass moest 380 duizend euro terugbetalen. Ook Pensioenfonds Metaal en Techniek heeft een kort geding tegen Starglass aangespannen. Het bedrijf zou nog 110 duizend euro aan pensioenpremies moeten afdragen.

Volgens het Verbond van Verzekeraars is een harde aanpak van verzekeringsfraude heel belangrijk: "Het totale geschatte bedrag van alle verzekeringsfraude ligt rond één miljard euro per jaar. Gemiddeld betalen gezinnen hierdoor 150 euro te veel aan premie per jaar."
Focwa meldt dat Starglass niet is aangesloten bij Focwa en opereerde vanaf 2007 vooral op parkeerplaatsen bij bouwmarkten en supermarkten.

Starglass in Emmen ontkent betrokken te zijn bij verzekeringsfraude. Via een advocaat laat het bedrijf weten de procedures met vertrouwen tegemoet te zien.

Bron: AP/NieuwsEmmen.com