Dat meldt het Algemeen Dagblad. Zowel bedrijven als particulieren houden zich bezig met de oplichting van verzekeraars. Sommige fraudeurs zouden aan dun activiteiten "een meer dan modaal inkomen overhouden."

Vorige week werd al bekend dat verzekeraars, het openbaar ministerie en de politie een plan hebben uitgewerkt in het kader van het Convenant Aanpak Verzekeringsfraude. Nu wordt de jacht geopend op criminelen die frauderen met autoschade en zo de verzekering oplichten. Justitie gaat sneller over tot strafrechtelijke afhandeling en "fraudeurs kunnen rekenen op jarenlange celstraffen", aldus het AD. Volgens schattingen van het Verbond van Verzekeraars en het Openbaar Ministerie (OM) bedraagt de jaarlijkse schadepost aan onterecht gedeclareerde carrosserie- of ruitschade naar schatting vierhonderd miljoen euro: "Daarmee is de fraude met autoschade één van de grootste schadeposten onder verzekeraars."

Volgens het AD gaat het om ingenieuze constructies, zoals met huurauto’s schade toebrengen aan de wagen van een medefraudeur. De verzekeraar keert de schade uit, maar de fraudeurs laten de reparatie niet uitvoeren. Ook zouden bedrijven soms te hoge bedragen in rekening brengen voor uitgevoerde reparaties.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding