Onlangs meldde Leaseplan desgevraagd aan De Telegraaf geen significant verschil te zien in de schadelast bij gebruik van winterbanden. Als reden gaf men dat uiteindelijk de bestuurder bepaalt hoe veilig er gereden wordt. "Zo’n 65 tot 70 procent van hun leaseauto’s heeft speciale banden, maar dat maakt dus weinig uit voor het aantal claims naar verzekeraars."

"Onzin", reageert Brinksma. "Winterbanden leiden tot minder ongelukken. Ik nodig Leaseplan uit om de uitspraken te onderbouwen." Hij verwijst naar een onderzoek van verkeerspsycholoog Adriaan Heino (Centraal Beheer Achmea), dat bestond uit een analyse van 25.000 schadegevallen. "Hieruit blijkt dat auto’s met winterbanden in de winter voor structureel minder ongelukken zorgen dan auto’s met zomerbanden in dezelfde periode. Daarnaast blijkt uit Heino’s analyse dat auto’s in de winter een hogere schadefrequentie hebben. Wel zien we dat de stijging voor auto’s op zomerbanden met 32 procent aanzienlijk hoger is dan de stijging voor auto’s op winterbanden (12 procent)."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding