Meer autoruitschade door slecht wegdek

GlasGarage meldt vorige maand in vergelijking tot januari vorig jaar tot dertig procent meer ruitreparaties en vervangingen te hebben gehad. Schade aan het wegdek door de vorstperiode resulteerde in grote aantallen losse en opspattende steentjes.

Met name ZOAB (Zeer Open Asfaltbeton) is gevoelig voor vorst. Hoewel Rijkswaterstaat afgelopen week een aantal spoedreparaties heeft uitgevoerd, werd het bij GlasGarage (bijna 120 vestigingen) veel drukker dan normaal, zegt directeur Emil Voorhorst. "Dat heeft direct te maken met de vorstperiode. Met name in de laatste twee weken van januari heeft steenslag gezorgd voor meer autoruitschades in Nederland. Water zet door bevriezing uit, wat leidt tot schade aan het wegdek. Je hoeft maar een losgekomen steentje op de voorruit te krijgen en het kan gebeurd zijn."
Ook kan bij onbehandelde sterretjes in de voorruit de combinatie vocht-vorst leiden tot doorscheuren. Verwarming van zo’n bevroren voorruit kan, door de plotse temperatuurswisseling, eveneens  zorgen voor extra spanning in het glas – en vervolgens doorscheuren.

Meer autoruitschade door slecht wegdek - Automobielmanagement.nl

Meer autoruitschade door slecht wegdek

GlasGarage meldt vorige maand in vergelijking tot januari vorig jaar tot dertig procent meer ruitreparaties en vervangingen te hebben gehad. Schade aan het wegdek door de vorstperiode resulteerde in grote aantallen losse en opspattende steentjes.

Met name ZOAB (Zeer Open Asfaltbeton) is gevoelig voor vorst. Hoewel Rijkswaterstaat afgelopen week een aantal spoedreparaties heeft uitgevoerd, werd het bij GlasGarage (bijna 120 vestigingen) veel drukker dan normaal, zegt directeur Emil Voorhorst. "Dat heeft direct te maken met de vorstperiode. Met name in de laatste twee weken van januari heeft steenslag gezorgd voor meer autoruitschades in Nederland. Water zet door bevriezing uit, wat leidt tot schade aan het wegdek. Je hoeft maar een losgekomen steentje op de voorruit te krijgen en het kan gebeurd zijn."
Ook kan bij onbehandelde sterretjes in de voorruit de combinatie vocht-vorst leiden tot doorscheuren. Verwarming van zo’n bevroren voorruit kan, door de plotse temperatuurswisseling, eveneens  zorgen voor extra spanning in het glas – en vervolgens doorscheuren.