VWE is hiervoor een samenwerking aangegaan met de Duitse DAT(Deutsche Automobil Treuhand) Group, dat al in dertien verschillende landen actief is op het gebied van voertuiginformatie. Beide bedrijven hebben voor de bewerking van de Nederlandse markt een nieuw bedrijf opgericht, DAT Nederland BV, dat zich onder leiding van de nieuwe directeur Joop van de Meulenreek zal vestigen in Nieuwegein. Ceo van DAT Group, Helmut Eifert, stelde daarbij dat zijn bedrijf geen druk van aandeelhouders kent. "Wij komen voort uit de Duitse automobielindustrie en willen onze business uitbreiden naar meerdere landen maar stellen daarbij vooral lange termijn doelstellingen."

VWE-directeur Michel Corveleijn benadrukte dat ook hij de markt rustig gaat aanvliegen. " Wij zijn ons er goed van bewust dat er al een aanbieder in de markt is, wij zullen dus beter moeten zijn." Sinds 1981 is ABZ/Audatex in ons land de enige aanbieder van normcalculaties voor de schadebranche. VWE en DAT stellen hun doelstellingen voor de korte termijn dan ook op een bescheiden niveau. Corveleijn: "Het gaat ons om de langere termijn en het gaat ons om kwaliteit." Toch maakt VWE-oprichter Ton Vestering er geen geheim van dat hij voor de samenwerking een grote toekomst ziet. "Cijfers wil ik niet noemen maar over een jaar of tien willen wij een prominente positie in deze markt hebben. Eerder mag ook, maar ons voornaamste doel is om vooral beter te zijn."

De nieuwe aanbieder ziet zijn toegevoegde waarde op drie terreinen. Op de eerste plaats kan de koppeling met andere VWE-systemen meerwaarde bieden aan de klantgroep – die men overigens zeer breed definieert. Daarnaast kan de koppeling met het internationale DAT-netwerk voor hogere efficiency zorgen, zeker waar het gaat om grensoverschrijdende voertuigtransactie. En – last but not least – ziet VWE mogelijkheden om met een betere prijsperformance te komen.  Of in gewoon Nederlands: betere waar voor minder geld.