Zonnebrandcrème kan autolak beschadigen

Uit een Duits onderzoek blijkt dat restjes zonnebrandcrème kunnen inbranden op de lak van de auto en vlekken achterlaten.

De test werd uitgevoerd in opdracht van een consumentenprogramma van de omroep NDR. Bij donkere lakkleuren kan de temperatuur van een koetswerk tot boven de zeventig graden oplopen. Bij zulke temperaturen kan de zonnebrandcrème, die net als bij de huid in de lak doordringt, ervoor zorgen dat de lak opzwelt en er rimpels ontstaan. Overigens hebben alle crèmes dit effect. De olie in de crème verhindert volgens de VDA het verdampen van het zweet dat op de lak achterblijft en dat zou het kwalijke effect geven. Direct verwijderen met een vochtig doekje is (dus) het devies. Autofabrikanten wijzen er in het instructieboekje op. Lakbeschadigingen als gevolg van crèmes vallen zodoende buiten de garantie. In het ergste geval is opnieuw spuiten de enige optie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Zonnebrandcrème kan autolak beschadigen - Automobielmanagement.nl

Zonnebrandcrème kan autolak beschadigen

Uit een Duits onderzoek blijkt dat restjes zonnebrandcrème kunnen inbranden op de lak van de auto en vlekken achterlaten.

De test werd uitgevoerd in opdracht van een consumentenprogramma van de omroep NDR. Bij donkere lakkleuren kan de temperatuur van een koetswerk tot boven de zeventig graden oplopen. Bij zulke temperaturen kan de zonnebrandcrème, die net als bij de huid in de lak doordringt, ervoor zorgen dat de lak opzwelt en er rimpels ontstaan. Overigens hebben alle crèmes dit effect. De olie in de crème verhindert volgens de VDA het verdampen van het zweet dat op de lak achterblijft en dat zou het kwalijke effect geven. Direct verwijderen met een vochtig doekje is (dus) het devies. Autofabrikanten wijzen er in het instructieboekje op. Lakbeschadigingen als gevolg van crèmes vallen zodoende buiten de garantie. In het ergste geval is opnieuw spuiten de enige optie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding