Sinds de jongste aanpassingen meet het R-M Refinish Competence Centre 1.145 vierkante meter. Jaarlijks bezoeken zo’n achthonderd autospuiters en relaties dit internationale trainingscentrum voor de toepassing van autolakken, gesitueerd in het Franse Clermont-de-l’Oise, Een grote, moderne entourage waar van 8 t/m 10 oktober jong talent de strijd aanging om uit te maken wie de beste autospuiter is. Achttien autospuiters in de leeftijd tot en met dertig jaar, afkomstig uit twintig landen – Azië, Europa en Zuid-Afrika.

Leuk, zo’n wedstrijd, maar vooral noodzakelijk, vindt Cock van der Jagt, Regional Sales Manager voor R-M bij moederbedrijf BASF Coatings. Hij begeleidde in Clermont de Nederlandse deelnemer, Niels Rikken (zie kader). "De branche krijgt te maken met een tekort aan jongeren die kiezen voor het vak van autospuiter. Met deze wedstrijd wil R-M jeugdig talent uit de hele wereld motiveren om te kiezen voor een carrière als autospuiter." Daarmee is het een wedstrijd in een wedstrijd. Niet toevallig rekte de initiatiefnemer de leeftijdgrens voor de Best Painter Contest op van 25 naar dertig jaar. Daarmee werd de vijver met kandidaten groter. Bijkomend voordeel was dat ook degenen met wat meer ervaring konden aantreden. 

Finale

Gedurende de internationale finale kwam zowel theorie als praktijk aan bod. De vaardigheidstesten  omvatten onder meer het juiste gebruik van de nieuwste en meest efficiënte technieken in autospuiten, diverse kleuropdrachten, een adviesopdracht en correct gebruik van materialen. Nieuw dit jaar was het onderdeel Consultancy. Hier beoordeelden de deelnemers de meest efficiënte indeling van een spuiterij, aan de hand van foto’s. Volgens Van der Jagt wordt de rol van de autospuiter steeds groter. "Kleuren en reparaties worden gecompliceerder, efficiency wint aan belang. Een spuiter moet de klus nog beter vooraf beoordelen, om de totale doorlooptijd in de cabine te verkorten met gebruikmaking van de juiste (minimale) hoeveelheid product."

Met de ‘VIP designopdracht’ ten slotte konden de finalisten hun eigen lakontwerp laten zien op een schaalmodel. Volgens R-M sluit deze extra opdracht goed aan bij de eigen reputatie – ‘lakmerk met passie voor kleur en design’. Mark Gutjahr, hoofd van ‘Design Europe’ bij BASF, beoordeelde de ontwerpen.

MasterART

R-M streeft ernaar het aantal deelnemende landen aan de Best Painter Contest te vergroten. Als een verlengstuk op de wedstrijd werkt het bedrijf bovendien aan een internationaal programma – MasterART – om het vak van autospuiter te promoten bij jonge mensen. Een onderdeel van MasterART is een internationaal register van autospuiters, die kunnen worden gerecruteerd bij schadeherstelbedrijven of tijdelijk voor bijvoorbeeld demonstraties. Momenteel wordt het uitgerold in Frankrijk. R-M wil echter gaan samenwerken met scholen over de gehele wereld. Die zouden nieuwe autospuiters moeten opleiden volgens een vaste methodiek. R-M  ondersteunt en certificeert de leraren en ontwikkelt het lesmateriaal. Het is nog niet bekend of en wanneer MasterART in Nederland van start zal gaan.

[Kader]

Niels Rikken vierde en tweede

Bij de Best Painter Contest 2013 eindigde de Noor Ole Kristian Fureid overall als eerste. Elvis Husic uit Slovenië werd tweede en Steve Poiret uit België derde. De Nederlander Niels Rikken haalde net niet het podium (overall vierde) maar werd tweede bij de Vip Design-opdracht. Rikken werkt bij ADCO Autoschadeherstelbedrijf & Autoglasservice in Groesbeek. "Met de individuele trainingen in Maarssen leerde ik erg veel. Bovendien leek me dit een leuke kans voor mijn baas om extra reclame te krijgen. Hij ondersteunde me erg goed, ook al was ik soms afwezig in verband met de trainingen."

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding