Volgens het artikel zitten herstelde auto’s tegenwoordig als gevolg van uit de hand gelopen prijsdruk vol namaakonderdelen. De kwaliteit van schadeherstel zou daardoor achteruit denderen.

In de branche heeft het bericht de nodige stof doen opwaaien, reden voor Frits Huffnagel, algemeen voorzitter van Focwa Schadeherstel, officieel te reageren. Volgens hem wordt in het bewuste artikel niet duidelijk gemaakt wat wordt verstaan onder imitatie-onderdelen. "In Metro lijkt het alsof alle niet-originele onderdelen het predicaat imitatie krijgen. Dat is niet juist. We onderscheiden originele onderdelen met logo van de autofabrikant, originele onderdelen zonder zo’n logo en onderdelen van een vergelijkbare kwaliteit. Deze drie categorieën onderdelen worden gebruikt bij schadeherstel. Het gebruik van niet-originele onderdelen in schadeherstel in Nederland is bij wet toegestaan wanneer de kwaliteit gelijkwaardig is aan originele onderdelen."

Toepassing van goedkopere onderdelen is logisch, stelt Huffnagel. "Originele onderdelen gaan ten opzichte van de kostprijs diverse malen over de kop. De prijzen van onderdelen en de marges op onderdelen worden bepaald door de autofabrikant, de importeur en de dealer. En dat heeft invloed op de schadelast. Een onderdeel zonder logo van de autofabrikant of een onderdeel van vergelijkbare kwaliteit kan dan een goed alternatief zijn."

Bij ‘imitatie-onderdelen’ betreft het volgens de voorzitter een categorie waarvan de kwaliteit minder is dan van originele onderdelenleveranciers. "Het zijn vaak onderdelen waarbij ook nog inbreuk wordt gemaakt op intellectuele eigendomsrechten. Deze onderdelen mogen door Focwa-bedrijven niet worden gebruikt."

Bron: Autoleasewereld