Op deze datum loopt zijn eerste termijn van drie jaar als voorzitter af. Er is nog geen opvolger benoemd.

Huffnagel zegt zich om een aantal redenen niet verkiesbaar te stellen: "Ik heb in mijn agenda gekeken. Vorig jaar mei ben ik als interim voorzitter actief geworden bij de VAN, de branchevereniging voor speelautomaten. In april dit jaar ben ik daar de vaste voorzitter geworden. Daarnaast heb ik een talkshow op radio West en activiteiten op het gebied van citymarketing. Dat wordt te veel en daarom verleng ik mijn periode niet."

De moeizame invoering van het kwaliteitssysteem Hiqure is volgens hem geen directe aanleiding geweest om te stoppen. Wel ventileerde hij vorige maand In een interview met AM zijn ergernis. "Waarom zou iemand er tegen zijn dat je een norm introduceert die past bij de auto van vandaag? Een norm bovendien die niet in beton gegoten is maar flexibel is, kan meebewegen? Ons hele denken over veiligheid is anders geworden, over service. En toch zijn er partijen die dan tegen zo’n nieuwe norm zijn. Wat hebben die te verbergen? Het is een fout conservatisme. En inmiddels, na drie jaar, ben ik wel zo ver om te zeggen: ‘zij die er nu tegen zijn, hebben iets te verbergen’. Misschien repareren ze wel niet zoals ze zeggen dat ze het doen. Misschien vragen ze wel te weinig voor de kwaliteit die ze willen leveren. Maar dan moet je niet zeggen ‘we gaan die norm niet invoeren’. Dan moet je met de verzekeraar om tafel aan zitten en zeggen: ‘vrienden, het kan niet voor die prijs’."

Terugkijkend spreekt Huffnagel niettemin van "een fascinerende periode. Bij mijn aantreden werd mij verteld dat er een paar honderd bedrijven zouden verdwijnen. Dat is niet gebeurd; nu telt Focwa ‘slechts’ honderd leden minder. Wel zijn er duizend minder medewerkers in de branche actief. Dus de klap gaat nog komen. Minister Schultz heeft pas nog in een auto zonder chauffeur gereden. Er is meer aan de hand dan een crisis. Het aanbod van bedrijven is te groot en het werk loopt terug. Als de crisis voorbij is, lost dat de problemen in de branche niet op."