Dit blijkt uit de gegevens van schadeverhaalservice 112schade.nl, die meer dan vierduizend schademeldingen uit 2014 analyseerde. Ook lijkt vrijdag de dertiende zijn naam als ongeluksdag waar te maken.
De gladde herfst is debet aan een groot deel van de autoschade: in de maanden oktober en november is de meeste schade gereden. Automobilisten leken het jaar daarentegen voorzichtig begonnen te zijn: niet meer dan zeventien procent van de totale autoschade in 2014 werd in het eerste kwartaal veroorzaakt. Tijdens dagen in het weekend is er minder schade dan doordeweeks. Een ander opvallend resultaat uit de analyse van 112schade.nl: de meeste autoschade werd veroorzaakt op vrijdag, zelfs twee keer meer dan op zondag.

Bestuurders van een Daihatsu zijn in vier procent van gevallen de dupe van autoschade en daarmee de koploper, gevolgd door de Duitse luxeauto’s. Eén op de tien auto’s die schade heeft, is een Audi, Mercedes of BMW. "Het is voor de eigenaren van deze Duitse auto’s onfortuinlijk dat ze zoveel pech hebben, aangezien het juist relatief duurdere auto’s zijn", laat Marc Diks van 112schade.nl weten. "Is het rijgedrag van deze autobezitters de oorzaak van de schade? Dat lijkt me sterk, want je kan het iemand niet verwijten als hij de dupe is van autoschade. Misschien dat de andere weggebruikers jaloers zijn en daarom zo vaak op deze auto’s rijden." Toyota-rijders zijn daarentegen het minst vaak de schadelijdende partij.
Dat veel autoschade voorkomen kan worden, blijkt wel uit het gegeven dat maar liefst een op de zes gevallen van blikschade door achteruitrijden veroorzaakt wordt. Ook de parkeerstand – auto die aan geparkeerde auto’s veroorzaakt wordt – is in bijna één op de vijf schadegevallen van de oorzaak.

Het niet juist verlenen van voorrang (13%) en het maken van fouten bij inhalen of afslaan (9%) zijn andere voorname oorzaken van autoschade.

Andere opvallende resultaten

  • – Grijze auto’s zijn het meest betrokken bij autoschade, bruine auto’s het minst
  • – Het model Volkswagen Polo is het vaakst de dupe van autoschade.
  • – Auto’s uit 1999 zijn het vaakst de pineut, gevolgd door auto’s uit 2000 en 2002.
  • – Bewoners uit Hellevoetsluis zijn relatief het vaakst de dupe van autoschade.
  • – Centraal Beheer Achmea, Interpolis en Univé zijn in deze volgorde de verzekeringsmaatschappijen waar de meeste schade wordt verhaald.

112schade.nl
112schade.nl helpt kosteloos bij de afwikkeling van materiele-en of letselschade. De Schadeverhaalservice maakt gebruik van verschillende specialisten op het gebied van materiële schade en letselschade.