Voor de oprichting van Barbatruck heeft een aantal truckschadeherstelbedrijven de handen ineengeslagen. Binnen dit netwerk zijn diverse specialismen vertegenwoordigd. Het netwerk zegt elke vraag van elke opdrachtgever binnen het netwerk op te kunnen lossen. Ook kan het netwerk als groep grotere opdrachten van landelijke opdrachtgevers aan, "zoals bijvoorbeeld het omspuiten van een compleet wagenpark."

Volgens coöperatievoorzitter Martin Luinstra zijn de Barbatruckbedrijven door een snelle onderlinge communicatie in staat de inzet van vervangend vervoer op maat flexibel te regelen. "Met Barbatruck zijn we in staat om service op maat te bieden. Elke opdrachtgever kan bijzondere wensen hebben omtrent de service die geleverd moet worden. Over als haal- en brengservice, vervangend vervoer op maat en centrale schadeafhandeling kunnen daarom afspraken op maat worden gerealiseerd."

Barbatruck gaat zich richten op fleetowners, verzekeringsmaatschappijen, ZZP-ers, transporteurs en de merkdealer. Autoschade Herstel Groep vervult de faciliterende rol op het gebied van sales en marketing, netwerkbeheer, automatisering en centrale schadeafwikkeling.