Een op de vier schadeherstelbedrijven lijdt verlies

Focwa-leden krijgen minder werkopdrachten en ongeveer 11 procent van de aangesloten schadeherstelbedrijven verwacht ook personeelsleden te moeten ontslaan. Bovendien is een op de vier bedrijven verliesgevend. Ongeveer 15 procent van de bedrijven denkt aan inkrimping of overname van het bedrijf. Dit blijkt uit de laatste stand van zaken van het Focwa-coronameldpunt.

Autoschade

De situatie in de schadeherstelsector is op dit moment vergelijkbaar met het voorjaar. Zo ervaren schadeherstelbedrijven ongeveer 22 procent minder orders. 14 procent geeft aan over minder liquide middelen te beschikken. Eenzelfde percentage ervaart leveringsproblemen bij (toe)leveranciers. Opvallend is dat 84 procent van de schadeherstelbedrijven vertrouwt in een positieve afloop van de crisis. 17 procent is zelfs van plan om nieuwe personeelsleden te werven. Daarentegen is 11 procent van de bedrijven van plan om personeel te ontslaan als gevolg van de coronacrisis.

Verschillen

Opvallend zijn de verschillen tussen de bedrijfstakken. Zo kent de ruitherstelsector een gemiddeld orderverlies van 37 procent, tegenover 29 procent bij caravan- & camperservicebedrijven en 23 procent bij autoschadeherstelbedrijven.
Als er dan gekeken wordt naar de financiële positie van de Focwa-leden, vallen er geen verschillen meer op te maken tussen de groepen. Zo geeft tussen de 25 procent en de 30 procent van de bedrijven aan verliesgevend te zijn op dit moment.

Randstad

Bedrijven uit de Randstad (Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht) hebben minder hinder van corona dan de omliggende provincies. Deze laatste groep bedrijven geeft aan 27 procent minder klanten te ontvangen, terwijl bedrijven in de Randstad een klantenverlies van 11 procent kennen. 5 procent van de bedrijven in de Randstad verwacht personeel te moeten ontslaan, terwijl dit voor bedrijven in de andere regio’s 15 procent bedraagt. Omgekeerd verwacht 26 procent van de bedrijven in de Randstad personeel te moeten werven, voor bedrijven in de andere regio’s ligt dit percentage op 11 procent.

Een op de vier schadeherstelbedrijven lijdt verlies - Automobielmanagement.nl

Een op de vier schadeherstelbedrijven lijdt verlies

Focwa-leden krijgen minder werkopdrachten en ongeveer 11 procent van de aangesloten schadeherstelbedrijven verwacht ook personeelsleden te moeten ontslaan. Bovendien is een op de vier bedrijven verliesgevend. Ongeveer 15 procent van de bedrijven denkt aan inkrimping of overname van het bedrijf. Dit blijkt uit de laatste stand van zaken van het Focwa-coronameldpunt.

Autoschade

De situatie in de schadeherstelsector is op dit moment vergelijkbaar met het voorjaar. Zo ervaren schadeherstelbedrijven ongeveer 22 procent minder orders. 14 procent geeft aan over minder liquide middelen te beschikken. Eenzelfde percentage ervaart leveringsproblemen bij (toe)leveranciers. Opvallend is dat 84 procent van de schadeherstelbedrijven vertrouwt in een positieve afloop van de crisis. 17 procent is zelfs van plan om nieuwe personeelsleden te werven. Daarentegen is 11 procent van de bedrijven van plan om personeel te ontslaan als gevolg van de coronacrisis.

Verschillen

Opvallend zijn de verschillen tussen de bedrijfstakken. Zo kent de ruitherstelsector een gemiddeld orderverlies van 37 procent, tegenover 29 procent bij caravan- & camperservicebedrijven en 23 procent bij autoschadeherstelbedrijven.
Als er dan gekeken wordt naar de financiële positie van de Focwa-leden, vallen er geen verschillen meer op te maken tussen de groepen. Zo geeft tussen de 25 procent en de 30 procent van de bedrijven aan verliesgevend te zijn op dit moment.

Randstad

Bedrijven uit de Randstad (Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht) hebben minder hinder van corona dan de omliggende provincies. Deze laatste groep bedrijven geeft aan 27 procent minder klanten te ontvangen, terwijl bedrijven in de Randstad een klantenverlies van 11 procent kennen. 5 procent van de bedrijven in de Randstad verwacht personeel te moeten ontslaan, terwijl dit voor bedrijven in de andere regio’s 15 procent bedraagt. Omgekeerd verwacht 26 procent van de bedrijven in de Randstad personeel te moeten werven, voor bedrijven in de andere regio’s ligt dit percentage op 11 procent.