“In een steeds meer gedigitaliseerde economische omgeving willen klanten flexibiliteit wat betalen betreft. Dit systeem maakt het mogelijk in een paar klikken via de computer, tablet of mobiel online voor de aftersalesdiensten te betalen. Betalen kan ook achteraf of in verschillende termijnen,’’ legt PSA uit. De nieuwe dienst past in het streven van de groep om de kwaliteit van de dienstverlening aan de klanten van haar automerken verder op te voeren ‘door digitalisering en vereenvoudiging van alle interfaces met klanten centraal te stellen in de strategie.’

Concurrerend

Het aanbod dat door SSP is ontwikkeld, spreekt Groupe PSA sterk aan. Betalen kan via een aantal methodes, zoals met een kaart, transfer of directe bankoverschrijving, zonder verdere kosten voor de klanten. Voor garagehouders zijn de voordelen onder meer sneller geld binnenkrijgen, garantie van betaling en schaalvoordelen. Bovendien zijn de tarieven die reparatiebedrijven moeten betalen voor de dienst volgens PSA ‘zeer concurrerend’.