Geen kenmerkende vijfcilinderroffel meer onder de motorkap van de Crafter; Volkswagen is overgestapt op viercilinders die ook al in andere modellen worden toegepast. De TDI heeft aan twee liter inhoud genoeg en perst daaruit vermogens van naar keuze 80, 100 en 120 kW (109, 136 en 163 pk). Voor de tamste versie belooft VW een verbruik van gemiddeld 7,9 l/100 km en een uitstoot van 208 gram. De sterkste versie heeft twee turbo’s, die 400 Nm aan trekkracht verzorgen. Tegelijkertijd is dit de zuinigste versie, met een gemiddeld verbruik van 7,2 liter en 195 gram CO2.

Vanaf de tweede helft van dit jaar zijn de Crafters beschikbaar met BlueMotion-Technology, waartoe ook een startstopsysteem hoort. Mede hierdoor dalen de onderhoudskosten met 25 procent. Doordat de motoren lichter zijn, is het laadvermogen van de bestelauto toegenomen met circa tien procent. De carrosserie krijgt extra bescherming tegen roest, doordat kritische delen worden verzinkt. Aan het interieur veranderde niet veel; de styling is ook hier aan de laatste VW-mode aangepast. Noemenswaardig is verder het nieuwe instrumentarium waarin bij alle versies een schakelindicator is opgenomen. Aan de buitenzijde is VW’s huisstijl toegepast, met een wagenbrede grille die de koplampunits verbindt.

De levering van de nieuwe Crafter begint in juni.

Meer over de Crafter en de targets van Pon in AM nummer 11 van 17 juni

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding